Objavljeno

Žrtva traffickinga osuđena zbog ubojstva moli za pomilovanje

Foto: screenshot

Cyntoia Denise Brown imala je 16 godina kada je osuđena na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubojstva muškarca koji ju je odveo u svoj stan zbog seksa. Brown je provela 13 godina u zatvoru, ali se njezina priča tek nedavno proširila društvenim mrežama.

Po prvi put otkako je osuđena, Cyntoia (30) ima priliku biti slobodna. Pojavila se pred povjerenstvom za uvjetno puštanje na slobodu u zatvoru u Tennesseeu gdje izdržava kaznu, kako bi iznijela svoju obranu. Bilo je svjedoka koji su svjedočili njoj u korist, no prijatelji ubijenog također su se pojavili kako bi zatražili da Cyntoia ostane u zatvoru.

Njezini odvjetnici uložili su žalbu kako bi osporili presudu. Kažu kako Cyntoia pati od fetalnog alkoholnog sindroma te zbog njenog metalnog stanja ne može biti osuđena zbog teškog ubojstva. Također navode kako je njezina doživotna kazna protuustavna jer je tada bila maloljetna.

Iako je u zatvoru već punih 11 godina, njen slučaj tek sada je privukao pozornost javnosti. Redatelj Daniel Birman 2011. snimio je dokumentarac o njoj, nazvan Me Facing Life: Cyntoia’s Story.

Iz dokumentarca doznajemo da je njena biološka majka bila alkoholičarka. Cyntoia je imala dvije godine kada je udomljena u obitelj od koje je pobjegla kada je navršila 16 godina. Živjela je u motelu sa svodnikom koji ju je zlostavljao, drogirao te prisiljavao na prostituciju. Sve je završilo ubojstvom jednog od njezinih klijenata iz samoobrane. Unatoč tome što je u to vrijeme bila maloljetnica, suđeno joj je kao odrasloj osobi.

Pokrenuta je i peticija od strane ljudi koji smatraju da je bila tek dijete kada je počinila zločin. Kažu kako je do sada odslužila kaznu te zaslužuje novu priliku. Potrebno je 250 000 potpisa kako bi guverner ponovo razmotrio slučaj, a dosad ih je prikupljeno gotovo 500 000.

Yasmin Vafa, izvršna direktorica Rights4Girls, organizacije za ljudska prava koja prati Cyntoin slučaj, kaže kako je odluka povjerenstva neprihvatljiva, dodavši da ima puno sličnih priča i da društvo djevojke i žene koje se bave prostitucijom ne percipira kao žrtve.

U Tennesseeu je 2011. izmijenjen zakon kako mlađi od 18 godina ne bi bili osuđivani za prostituciju, već bi ih se tretiralo kao žrtve trgovine ljudima, objasnio je Birman, što znači da je i Cyntoin slučaj mogao imati drugačiji ishod da je saslušan ranije.

Odluka o Cyntoinom pomilovanju sada je u rukama guvernera Tenesseea Billa Haslama. [I.B.] Broadly/Independent


Povezano