Objavljeno

Heroj radničke klase protiv diskriminacije američke LGBTIQ zajednice

Bruce Springsteen i E Street Band ove su nedjelje trebali nastupiti u Sjevernoj Karolini, no par dana ranije objavljeno je da se koncert otkazuje i to zato što su neke stvari jednostavno važnije od rock & rolla.

U izjavi na svojoj web stranici osudio je Zakon o javnim ustanovama, privatnosti i sigurnosti koji su vlasti te savezne države donijele 23. ožujka. Zakon transrodnim osobama zabranjuje korištenje WC-a i svlačionica koje ne odgovaranju njihovom biološkom spolu, a navodi se i da je ovaj zakon ispred svih lokalnih zakona koji štite prava LGBTIQ osoba.

U solidarnosti s LGBTIQ zajednicom Sjeverne Karoline, The Boss je napisao:

“Neke su stvari važnije od rock koncerta, a jedna od njih – koja se događa dok ovo pišem – je borba protiv predrasuda i netrpeljivosti. Ovo je najsnažniji način koji mi stoji na raspolaganju da dignem svoj glas protiv onih koji nas i dalje guraju natrag umjesto unaprijed.”

Istaknuo je da niti jedna druga skupina u toj državi nije suočena s takvim ograničavanjem prava  te da je na ovaj način odlučio pružiti podršku borcima/kinjama za ljudska prava.

Predsjednik organizacije Human Rights Campaign Chad Griffin izrazio je svoje zadovoljstvo, napominjući da je Springsteen heroj upravo zato što daje glas onima koji/e se bore protiv nepravde i neravnopravnosti. [Ž.V.]


Povezano