Objavljeno

Ani DiFranco novom pjesmom apelira na reproduktivnu slobodu žena

Feministička kantautorska ikona Ani DiFranco upravo nas je počastila novom pjesmom i videom kojima poziva na reproduktivnu slobodu, a ostvarenje je, naravno, sjajno.

“Vrijeme je da kao društvo priznamo da ako žena sama ne odlučuje o vlastitoj reprodukciji, ona nije slobodna.”

 Pjesma Play God prvi je singl nakon objavljivanja albuma ‘Alergic To Water iz 2014. DiFranco svojim prepoznatljivim stilom u pjesmi spaja svoj folk rock glas s borbom za ravopravnost žena – i zvuči odlično!

https://www.youtube.com/watch?v=lQfcLIwLnV8

“Osjećam da sam zaslužila svoje pravo odabira. Nemaš se pravo igrati Boga, čovječe. Ja imam.”

Pjesma prati životnu priču Ani DiFranco od kad se osamostalila sa svojih 16 godina do vremena kada je krenula na turneje i postala međunarodno priznata umjetnica. Poruka cijelo vrijeme ostaje ista: žene bi uvijek trebale voditi glavnu riječ kada su u pitanju njihova tijela.

“Vrijeme je da kao društvo priznamo da ako žena ne može odlučivati o svojem tijelu, ona nije slobodna, i da je odgovornost naše američke Vlade da zaštiti i osigura slobodu svim američkim državljanima i državljankama”, rekla je DiFranco. “Vrijeme je da se svi uozbiljimo i počnemo baviti ovim velikim nedovršenim poslom zvanim ljudska prava u Americi. Prava emancipacija i jednakost žena ovise o tome.”

Video koji je snimao i montirao Shervin Lainez sadrži isječke s nedavne turneje Ani DiFranco, ali i isječke sa raznih prosvjeda za ženska prava koje su diljem Amerike snimale/i Lady Parts Justice.

Folk rock kantautorica već je dugo zagovornica ženskih prava, od kojih su joj najpoznatije feminističke pjesme Untouchable face, Both Hands i 32 Flavors. Hello Birmingham sa albuma ‘To The Teeth’ iz 1999. se također osvrće na ženska prava u SAD-u, fokusirajući se na ubojstvo liječnika koji je izvršavao pobačaje, dr. Barnetta Slepiana.

Njena neovisna diskografska kuća i dobrotvorna zaklada Righteous Babe poduprijela je razne organizacije u borbi za socijalnu pravdu, LGBTIQ prava i prava žena.

Konstantna borba za ravnopravnost žena u SAD-u u još većem fokusu sada kada bi SAD mogle izabrati svoju prvu predsjednicu.

“Na rubu smo izbora izbora za našu prvu predsjednicu. Nije li ovo sjajno vrijeme za žene (i naše muške saveznike!) da se ujedinimo i napokon uvedemo ženska ljudska prava u zakone? Amandman 28: Zakon o reproduktivnoj slobodi. O tome govorim! Kad bi žene preuzele kontrolu nad rađanjem, u svakom aspektu, pozitivni efekti brzo bi se raširili društvom i pomogli mnogim drugim vratima socijalne evolucije da se otvore.”

Kao što prikazuje jedan od isječaka iz videa, samo moramo ženama povjeriti njihova vlastita tijela! HuffingtonPost

 

Prevela i prilagodila: Nora Rušiti

Tekst je originalno objavljen na poddomeni portala – operiseksizam.voxfeminae.net, internetskoj stranici koju, uz mentorstvo, uređuju volonteri i volonterke uključenie u projekt ‘Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost’.


Povezano