Objavljeno

Helsinki planira ‘mobilnost na zahtjev’: Za 10 godina nitko neće posjedovati auto

Ukoliko uspiju ostvariti svoje planove, do 2025. godine u Helsinkiju bi trebao zaživjeti sustav mobilnosti na zahtjev (mobility on demand), koji bi tako u potpunosti ukinuti potrebu građana/ki za posjedovanjem automobila.

Sustav bi trebao integrirati sve oblike javnog prijevoza u jednu platnu mrežu kojoj bi se pristupalo u realnom vremenu putem pametnih telefona.

Sonja Heikkilä, inženjerka prometa čiji je magistarski rad inspirirao predloženi model, u razgovoru za Helsinki Times kaže: „Mladima je danas najvažnije da prijevoz bude pristupačan i povoljan, automobil više nije statusni simbol“.

S novim sistemom, koji bi spojio više vrsta prijevoza – trajekte, vlakove, autobuse, automobile, taksije i bicikle u jednu aplikaciju, stanovnici gradova mogli bi planirati svoje putovanje, odabrati najpogodniju rutu i platiti unaprijed putem svojih pametnih telefona.

Kako bi podržali ‘pametni’ javni prijevoz koji bi koristio tehnologiju učinkovitije od trenutne, ministarstvo prometa i komunikacija aktivno istražuje što bi to značilo u praksi, te su shodno tome početkom lipnja održali i veliku međunarodnu konferenciju na tu temu.

‘Mobilnost na zahtjev’ nije novi pojam, no dok se prije povezivao s konceptom malih električnih gradskih automobila, na primjer gradskim automobilom razvijanim na MIT-u, ulaskom ‘pametnih telefona’ u svakodnevicu povezuje se s korištenjem aplikacija i online servisa.

Cilj je u oba slučaja jednak, riješiti problem gradske gužve i sve veće zagađenosti okoliša. Svako od predloženih rješenja ima svoje prednosti i nedostatke, pa ostaje vidjeti hoće li se, i koji, uspjeti implementirati u svakodnevni život. [B.Z.] Guardian/HelsinkiTimes


Povezano