Objavljeno

Helenca Pirnat Dragičević nova pravobraniteljica za djecu

Od 86 saborskih zastupnika koliko ih je pristupilo glasovanju, za Helenu Pirnat Dragičević glasovalo je njih 83, tri su listića bila nevažeća, dok njezina protukandidatkinja Tatjana Holjevac nije dobila niti jedan glas.

Pirnat Dragičević zaposlena je u Državnom odvjetništvu kao viša državnoodvjetnička savjetnica. Do 2016. godine bila je članica Vijeća za djecu i sudjelovala u izradi Nacionalne strategije za prava djece do 2020. godine.

Nova pravobraniteljica izabrana je temeljem novog zakona koji je donijet ljetos, nakon što je prethodni zakon Ustavni sud ocijenio nesuglasnim s Ustavom jer je donesen običnom, a ne većinom svih saborskih zastupnika. Oporba je prozivala vlast da ga donosi samo da bi smijenila dosadašnju pravobraniteljicu Ivanu Milas Klarić, koja je na tu dužnost izabrana u mandatu lijeve vlade prije nešto više od tri godine.

Klub SDP-a nije sudjelovao u izboru nove pravobraniteljice.

“Time iskazujemo otpor prema načinu na koji je bivšoj pravobraniteljici posebnim zakonom, koji je donešen zbog nje, prekinut mandat u pola mandata”, rekla je SDP-ova Sabina Glasovac.

SDP, kaže Glasovac, nema ništa osobno protiv kandidata, ali ima “protiv atmosfere straha i političkog pritiska u kome će nova pravobraniteljica raditi,” prenosi Dnevnik.hr.

Na saslušanju kandidata i kandidatkinja za pravobraniteljicu održanom prošlog mjeseca, Pirnat Dragičević odgovarala je na pitanja članova saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport, pa je tako između ostalog rekla i svoj stav o rafitikaciji Istanbulske konvencije, koji glasi da će ona podržati svaki dokument koji želi spriječiti nasilje, a da se “rodni dio može ispustiti.”

Na pitanje Hrvoja Zekanovića (Hrast) što misli o jednoj od gorućih tema u Hrvatskoj – zajedničkim muško-ženskim WC-ima – Pirnat Dragičević odgovorila je da je “to neminovno nešto što će doći i u Hrvatsku, ali nadam se da neće za mog mandata. Nisam osobno za to – rekla je.”


Povezano