Objavljeno

Helen Mirren i Jane Campion u projektu podrške mladim redateljicama

Jane Campion, Helen Mirren i Sienna Miller samo su neke od sudionica inicijative Females First koja stavlja naglasak na novu generaciju filmskih redateljica.

Naime, časopis Dazed and Confused, objavio je projekt pod nazivom Females First koji od nekolicine svjetski poznatih redateljica i glumica zahtijeva odabir najbolje mlade redateljske nade kako bi potaknuo veći broj žena za sudjelovanje u filmskoj industriji u kojoj su, kada se, primjerice, o Hollywooduradi, i dalje 9 od 10 filmova snimili muškarci.

Jennifer Byrne, urednica projekta časopisa Dazed and Confused, komentirala je kako spomenuti projekt označava alternativni pogled na svijet koji služi kao svojevrsni kontrast inače ustaljenoj muškoj, sredovječnoj i bjelačkoj perspektivi srednje klase.

Po propozicijama natječaja, imenovanoj umjetnici odobrava se novčana potpora u iznosu od 2,000 do 5,000 funti kako bi snimila narativni kratki film ili glazbeni video uradak koji bi zatim bio promotivno objavljen na web-stranici časopisa.

Iako je Jane Campion odabirom već otprije poznatog i prošle godine u Cannesu nagrađenog kratkog filma Needle (2013) Anahite Ghazvinizadeh zaobišla neka od pravila natječaja, istaknula je kako ju je priča o djevojčici koja je buši uši za vrijeme razvoda roditelja nagnala da osjeti nešto što rijetko osjeća gledajući kratke filmske uratke mladih autorica. „Impresionirao me svojim humorom, jasnoćom i jedinstvenim ugođajem“, komentirala je svoj odabir Campion.

Sienna Miller kao svoju favoritkinju odabrala dramaturginju Polly Stenham, a u inicijativu će se uključiti i dobitnica nagrade Turner, Gillian Wearing, glumica i dramaturginja Sarah Soleman, kao i švedska redateljica Maja Borg.

„Nismo usmjerene protiv muškaraca nego želimo ohrabriti veći broj mladih žena da se prihvate kamere kako bi stvorile veću različitost filmova koje gledamo. Među ženama postoji manjak samopouzdanja za takve poduhvate jer misle da bi za takvo što trebale biti osobito tehnički osposobljene“, napomenula je Byrne istaknuvši kako je bitno zapamtiti da je redatelj zapravo tek netko tko ima nešto za reći i želi jasno izreći svoju priču. [M.T.] TheIndependent


Povezano