Objavljeno

Cruel Cut dokumentarac i Clit Rock eventi

Aktivistkinja i psihoterapeutkinja Leyla Hussein i glazbenica Dana Jade, svaka kroz svoj medij, odlučile su progovoriti i podići svijest  o problemu genitalnog sakaćenja žena i djevojčica.

Hussein je snimila dokumentarac Cruel Cut u kojem osobno nastupa kao lažna pobornica ženskog genitalnog sakaćenja, te radeći anketu prilazi i ispituje stanovnike Northamptona u Velikoj Britaniji o njihovom osobnom stavu prema tom problemu, dok se glazbenica i blogerica Jade ovim pitanjem odlučila se pozabaviti iniciranjem Clit Rock događanja, na kojima sudjeluju različiti bendovi, umjetnici i DJ-i.

 Hussein je kao sedmogodišnje djevojčica, u rodnoj Somaliji, bila podvrgnuta genitalnom sakaćenju, koje mnogi opravdavaju zbog vjerskih razloga ili u pokušaju da budu politički korektni. U svom dokumentarcu, stoga uključuje žene koje su preživjele nasilno obrezivanje, njihove muške partnere, mlade muškarce, te predstavnike vlasti koji zajedno zaključuju da genitalno sakaćenje predstavlja mučenje i zlostavljanje djevojčica i žena u ime kulture.

Trenutno je procijenjeno da u Velikoj Britaniji živi 24,000 djevojčica koje su u opasnosti od genitalnog sakaćenja i  66,000 žena i djevojčica koje su preživjele genitalno sakaćenje, te se same suočavaju sa strašnim posljedicama poput neplodnosti, stvaranja cisti i komplikacija pri rađanju, zbog čega uznemiruju rezultati ankete provedene u dokumentarcu. Naime, u svega pola sata Hussein je  uspjela nagovoriti čak 19 ljudi da potpišu lažnu peticiju kojom podupiru genitalno sakaćenja žena i djevojčica.

Clit Rock događanja rezultat su Jadeinog revolta nedovoljnim znanjem i ignoriranjem genitalnog sakaćenja kao problema. Svoj angažman započela je kroz post na Facebook stranici, nakon čega je preuzela inicijativu za osnivanjem i organizacijom glazbenog događanja nazvanog Clit Rock, koji za cilj ima sakupiti sredstva potrebna za borbu protiv ženskog genitalnog sakaćenja. [Ž.S.] FeministTimes


Povezano