Objavljeno

HDZ-ov požeško-slavonski župan priveden zbog obiteljskog nasilja

Foto: slavonski.hr

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević (HDZ) priveden je jutros u požešku policiju zbog obiteljskog nasilja, prenosi Net.hr.

Glasnogovornica požeške policije Ivana Radić potvrdila je da se župan Tomašević nalazi u prostorijama policije gdje daje iskaz o događaju.

Prema do sada raspoloživim informacijama, Tomaševićeva supruga, s kojom ima troje djece, noćas je zatražila pomoć u Općoj županijskoj bolnici u Požegi.

Tomašević je na poziciji požeško-slavonskog župana od 2013. godine.

Njegov zamjenik Vedran Neferović, podsjeća Tportal, u jeku predizborne kampanje za ovogodišnje lokalne izbore pretukao je lokalnog novinara Mladena Mirkovića. Neferović je do tada bio gradonačelnik Požege koji je išao po drugi mandat. Andrej Plenković naložio je Neferoviću izlazak iz kampanje za gradonačelnika, no s kandidacijske liste nije ga mogao maknuti, pa je tako Neferović završio kao dožupan.

Za gradonačelnika Požege ovog se proljeća kandidirao i Silvije Tomašević, sin aktualnog župana, kao nezavisni kandidat. On je pak 2013. u alkoholiziranom stanju demolirao jedan kafić u Požegi, napao vlasnicu, potom sjeo u automobil i prošao kroz crveno svjetlo. Kada ga je zaustavila policija, tvrdio je da nije napao vlasnicu, nego ona njega. Sudeći po njegovom Facebook profilu, riječ je o vrlo religioznom mladiću.

Autonomna ženska kuća Zagreb objavila je izjavu za javnost, u kojoj traži hitnu ostavku župana Tomaševića. Izjavu prenosimo u cijelosti:

Čudna je tvrdnja glasnogovornice požeške policije Ivane Radić – „kako policija ne daje informacije kada je u pitanju obiteljsko nasilje, zbog zaštite žrtve.“  Na taj način policija skriva identitet visokopozicionirane osobe u političkom životu RH koja je nasilnik, a ne štiti njegovu žrtvu. Važno nam je ispraviti netočnu informaciju. U ovom slučaju ne radi se o obiteljskom, već o partnerskom nasilju. Žalosno je da policija ne razlikuje različite oblike nasilja.

Također je netočan dio izjave policije da takvo postupanje štiti žrtvu. Javna blamaža i prozivanje počinitelja, pogotovo ako obnaša važnu funkciju u službi građanstva, nužno treba prokazati i policija. Takve osobe nisu prihvatljive za obavljanje javnih dužnosti zbog svojeg nasilnog karaktera.

Aktivistice AŽKZ-a postavljaju pitanje kakav primjer i poruku župan Alojz Tomašević šalje svim nasilnim muškarcima, ne samo u svojoj županiji već u cijeloj državi. Nije teško zaključiti, poruka glasi – „to što sam učinio nije strašan krimen, samo sam pretukao svoju vlastitu ženu“.

Tragičan stav, još tragičnija poruka koju je svojim nasilnim ponašanjem poslao u javnost.

Osvrnut ćemo se i na dožupana požeško-slavonske županije Vedrana Neferovića koji je ne tako davno, sjetimo se, u statusu gradonačelnika grada Požege, pretukao novinara lokalnog portala.

Obje nasilne osobe spomenute u ovoj izjavi AŽKZ-a koje „pod normalno“ smatraju da su šake i nasilje prihvatljiv oblik komunikacije, kada su na osobnoj razini nezadovoljni – zahtjevaju trenutnu ostavku na sve javne funkcije koje obnašaju, podrazumijevajući i zabranu budućeg javnog angažmana i djelovanja.To je najmanje što mogu i moraju učiniti.

Aktivistice u potpunosti potpisuju jedan od komentara na društvenim mrežama povodom ovog događaja – „Na kraju će on dobit odštetu za duševne boli i ozljedu šake a žena će u zatvor il ak ima dobrog odvjetnika bude se izvukla sa uvjetnom”.

Za kraj ove izjave, aktivistice AŽKZ-a, kao i veliki broj građanki i građana, zahtijevaju hitne ostavke župana Alojza Tomaševića i dožupana Vedrana Neferovića.


Povezano