Objavljeno

HAK u obiteljsko članstvo prihvaća i LGBT obitelji

Na Crol.hr portalu danas je objavljeno kako je Hrvatski autoklub u pogodnost obiteljskog članstva uključio i životna partnerstva. Cijela je priča započela ljetos, kada su se čitateljice obratile portalu jer im je HAK odbio mogućnost kupovine obiteljskog članstva, tvrdeći da supružnici moraju biti različitih spolova.

Unatoč tome što je Zakon o životnom partnerstvu stupio na snagu 6. kolovoza 2014. godine, gotovo godinu dana kasnije, prilikom uvođenja obiteljskog članstva HAK nije smatrao da istospolne zajednice imaju pravo na obiteljsko članstvo. Zbog toga je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, pokrenula antidiskriminacijski postupak i zatražila pismeno očitovanje o stvarnoj praksi koju HAK ima u pogledu pristupa uslugama koje pruža. Iz ureda pravobraniteljice HAK-u je 22. kolovoza pristigao i dopis u kojemu se ističu članak 2. i članak 3. Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola (NN 92/14) koji životno partnerstvo definiraju kao zajednicu obiteljskog života.

U prvom očitovanju koje je Pravobraniteljici pristiglo iz HAK-a stajalo je kako HAK smatra da kao interesna udruga građana ‘ima pravo autonomno utvrditi definiciju obitelji koja predstavlja polazište za utvrđivanje mogućnosti pristupa pojedinca Obiteljskom članstvu’.

Međutim, u srijedu je pravobraniteljica Ljubičić dopisom obavijestila Crol.hr kako je od strane Hrvatskog autokluba primila dopis u kojem je navedeno da je Upravni odbor Hrvatskog autokluba na svojoj 5. sjednici održanoj 26. listopada donio, sukladno njezinom upozorenju i preporuci, Odluku o izmjenama Pravila Obiteljskog članstva Hrvatskog autokluba u modelima ‘Start’,’Optimum’ i ‘Europa’ koja je stupila na snagu te se primjenjuje od dana 1. studenog 2016. godine.

Sukladno novoj Odluci, kako stoji u dopisu pravobraniteljice, Obiteljsko članstvo sada podrazumijeva obitelj, odnosno zajednicu obiteljskog života koju čine roditelji, partneri te njihova djeca do 25. godine života, uključujući i djecu koja ne žive s obitelji ako nisu zasnovala vlastitu obitelj. Obiteljsko članstvo podrazumijeva i jednoroditeljske obitelji koje čine jedan roditelj i dijete ili djeca, kao i obitelji bez djece.

Slijedom navedenog, svim je građankama i građanima sada omogućeno ravnopravno učlanjivanje u Obiteljsko članstvo Hrvatskog autokluba.


Povezano