Objavljeno

Hajka na nastavnice zbog borbe za ravnopravnost

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

U kninskoj srednjoj školi Lovre Montija dvije su nastavnice, pozivajući se na hrvatski sekularni Ustav, uložile žalbu na prisustvo katoličkog svećenika i blagoslov učenika kao dio službenog programa maturalne zabave. Zbog toga ih već tjednima blate katolički portali te HDZ-ove i braniteljske udruge.

Unatoč objašnjenjima nastavnica kako bi u multietničkom gradu poput Knina katolički blagoslov predstavljao diskriminaciju manjinskih skupina, maturalni je odbor izglasao prisustvo svećenika, prenosi tportal, a prema iskustvima naše suradnice ovo nije jedinstven slučaj uplitanja religije u obrazovne manifestacije. I u tom slučaju radilo se o manjem hrvatskom gradu, a iako je škola prvobitno katolički obred odbila, on je ipak održan jer se časna sestra rasplakala.  Nastavnice iz kninske škole reagirale su ulažući ‘Zahtjev za zaštitu učenika od diskriminacije’ ravnateljima svojih škola.

Još isti dan pobunila se Mladež HDZ-a, udruga mladih koja je u posljednje vrijeme prominentna u svojim anti-liberalnim zahtjevima kao što je zabrana nastupa grupe Let 3. Braniteljska udruga optužila je nastavnice da perfidno koriste učenike „u svrhu provedbe jeftine političke demagogije“.

Najviše se angažirao katolički portal Mir.hr, koji je, u nedostatku kvalitetnijih vijesti, blaćenju nastavnica posvetio čak tri članka, uključujući YouTube parodiju situacije.

Ministarstvo obrazovanja osudilo je internetsku kampanju protiv profesorica, te izjavilo: „Školovanje ne znači samo usvajanje znanja, već, između ostaloga, razvoj stavova, prihvaćanja različitosti, odnosa prema sebi, drugima i okolini. Odgovornost pojedinca i zajednice iskazuje se ponašanjem koje ne ograničava ili izolira druge osobe u uživanju zajamčenih prava i sloboda.“

Potpora je stigla i od udruge Nastavnici.org: „Neka se pozovu na svoja građanska i ustavna prava i neka se bore. U Ustavu piše da je sloboda vjeroispovijesti zagarantirana.“ [N.J.D.]


Povezano