Objavljeno

Građansko partnerstvo u Grčkoj omogućeno i istospolnim parovima

U Grčkoj je prošlog tjedna izvan snage savljen zakon prema kojem je građanska zajednica bila moguća samo između muškarca i žene, a kojeg je Europski sud za ljudska prava proglasio diskriminatornim. Prema novom izglasanom zakonu, ovakvo će partnerstvo, zakonski blisko braku biti omogućeno i istospolnim parovima.

Grčki premijer Alexis Tsipras pozdravio je usvajanje novog zakona izjavivši kako se njegovim donošenjem završava period zaostalosti i sramote za Grčku, te dodao da bi se „umjesto proslave, možda trebali ispričati stotinama tisuća naših sugrađana čija su prava do sad bila zatirana.

Grčka je 2008. godine usvojila zakon kojim je priznala građanske brakove, no iz tog su zakona bile izostavljene istospolne zajednice. Zbog takve situacije, više gej parova podiglo je tužbu na sudu za ljudska prava u Strasbourgu, čija je presuda potvrdila kako je taj zakon diskriminatoran i kako grčka vlada nije ponudila dovoljno uvjerljivo obrazloženje za izostavljanje istospolnih zajednica iz zakona.

Donošenje zakona o građanskom partnerstvu bilo je jedno od Syrizinih predizbornih obećanja, a usvojen je sa 194 glasa ‘za’ i 55 glasova ‘protiv’. Zanimljivo je kako je šest od devet zastupnika stranke Nezavisna Grčka, inače Tsiprasovih koalicijskih partnera, glasalo protiv, kao i zastupnici neo-nacističke Zlatne Zore i komunista. Zakon je žestoko napadan i od strane Grčke pravoslavne crkve.

Amnesty International je također pozdravio usvajanje ovog zakona, no napominje kako predstoji još mnogo posla kako bi se osiguralo potpuno poštivanje prava LGBTI populacije. Dodali su i kako LGBTI osobe u Grčkoj i dalje žive u atmosferi netolerancije i neprijateljstva, od čega ih vlasti ne štite u dovoljnoj mjeri. [V.U.] EUobserver


Povezano