Objavljeno

Građani i građanke Hrvatske ustali_e protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

Jučer su građani i građanke Hrvatske u sklopu kampanje One Billion Rising koja je održana u više od 200 zemalja svijeta kroz pjesmu i ples poručili_e kako neće tolerirati nasilje nad ženama i djevojčicama.

Ova najveća globalna kampanja protiv nasilja prema ženama i djevojčicama održava se svake godine 14. veljače, na Valentinovo, s jasnom porukom da ljubav nije nasilje. Kampanja One Billion Rising ove je godine stavila u fokus borbu protiv eksploatacije žena, bilo to ekonomsko, seksualno, socijalno ili kulturološki.

Na Kazališnom trgu u Rijeci točno u podne održala se manifestacija Rijeka ustaje, a organizatorice su u kratkom govoru upozorile kako su čak 11.4 milijuna žena i djevojčica žrtve prisilnog rada, u više od 90 država širom svijeta žene nemaju jednaka prava prema posjedovanju u korištenju zemlje, žene u većini zemalja još uvijek zarade prosječno samo 60-75% plaće koju zarade muškarci. Osim toga, organizatorice su upozorile na činjenicu da je preko 60 milijuna djevojčica prisiljeno na brak prije 18 godine te da je trgovanje ljudima u svrhu seksualne prodaje žena i djevojčica najbrže rastuća kriminalna aktivnost koja generira profit.

U organizaciji udruga PaRiter i SOS telefon, ispred HNK Ivana pl. Zajca otplesana je  koreografija na pjesmu Break the Chain, službenu pjesmu kampanje. Ples su već tradicionalno predvodile plesne grupe Flame i Lost in Wonderland, a u plesu su im se pridružile članice i članovi udruga, volonteri i volonterke te ostali građani i građanke. Uz to, organizatorice su kratkim osvrtom podržale LGBTIQ zajednicu i osudile subotnji napad na klub Super Super u Zagrebu te poručile da ljubav jest i ostaje jača od mržnje!

U Zagrebu su se aktivisti i aktivistkinje okupili_e na Europskom trgu s kojega su u 13 sati pustili_e crvene balone u znak podrške svim ženama i djevojčicama žrtvama nasilja. Organizatorice su tom prilikom upozorile kako Hrvatska još uvijek nije ratificirala Istanbulsku konvenciju –  Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Foto: Danijela Stanojević

“Pedeset posto stanovnica živi neki oblik nasilja. To nisu više statistike ženskih grupa, već su to statistike UN-a da će jedna od tri žene tijekom svoga života doživjeti neku vrstu nasilja. Vrste nasilja se razlikuju ovisno o zemljama i kontekstima, no ono što je zajedničko je da su žene zlostavljane samo zato što su žene”, naglasila je koordinatorica kampanje Rada Borić.

Foto: Danijela Stanojević

U posebnom su fokusu bile žene s invaliditetom, odnosno njihovo sustavno zanemarivanje i zlostavljanje s kojim se svakodnevno susreću.

“Riječ solidarnost moramo od danas svaki dan ponavljati zbog žena s invaliditetom koje trpe višestruko nasilje, ali trpe ga u obitelji i to od najbližih rođaka te u institucijama, zapošljavanju i obrazovnom sustavu. Danas imamo najmanje obrazovanih žena s invaliditetom iz razloga što su škole nepristupačne”, upozorila je predsjednica Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH Marica Mirić.

Tijekom okupljanja snimljen je i video koji možete pogledati ovdje.

Istovremeno su u organizacji Udruge Zora i Udruge mladih Efekt iz Preloga u Čakovcu i Prelogu održane akcije pod nazivom ‘V-day – Milijarda ustaje’ tijekom kojih su se ženama i djevojkama podijeljene ruže od krep papira sa SOS brojevima koje su prethodno sa volonterkama udruge izrađivale na radionicama, a dijelili su se i letci s osnažujućim haiku pjesmama i grafikama za čiji je izgled zaslužna autorica pod imenom ‘Broken isn’t bad.

 

Ovom akcijom udruga Zora i udruga Efekt dotakle su 200-tinjak žena koje su pomoću osnažujućih poruka potvrdile svoju snagu i vrijednost prema sebi, kako bi se mogle lakše zauzeti za sebe i za ostale žene koje ih okružuju – svoje majke, sestre, kćeri i prijateljice. [E.H.]


Povezano