Objavljeno

Google zabranio oglase vezane uz nadolazeći referendum o pobačaju u Irskoj

Foto: William Murphy, Flickr

Google je 10. svibnja blokirao sve političke oglase povezane s irskim referendumom o pobačaju koji će se održati 25. svibnja. Ova odluka uključuje i YouTube i Twitter.

Dok je Google zabranio sve oglase, Facebook je prethodno ukinuo one koji su povezani s organizacijama izvan Republike Irske. Ta zemlja inače ima izborne zakone koji zabranjuju strano financirane kampanje, ali se te regulative ne odnose na društvene mreže i pretraživače, piše The Guardian.

Odluka je uslijedila nakon sve većeg pritiska javnosti na kompanije da budu transparentnije, posebno nakon što je otkriven utjecaj društvenih mreža na američke predsjedničke izbore. Javnost se osjeća manipuliranom i ove slučajeve smatra direktnom prijetnjom demokraciji.

“Ova odluka ima međunarodni značaj. Nije važna samo zbog referenduma o 8. amandmanu u Irskoj. Važna je jer štiti referendume i izbore od neprimjerenog utjecaja iz drugih dijelova svijeta,” izjavio je Eamon Ryan iz Stranke Zelenih.

Aktivisti za zabranu pobačaja pak tvrde da su ovom odlukom predstavnici jedne strane postavljeni u nepovoljan položaj jer se u promociji posebno oslanjaju na postere i društvene mreže.

Kada je u Velikoj Britaniji trajao referendum o Brexitu, ključni akteri su gotovo cijeli budžet uložili u oglašavanje na Facebook, što je rezultiralo milijardom ciljanih oglasa u 10-tjednoj kampanji, što je još jedan slučaj jačanja izborne moći desnice u Europi. [A.M.]


Povezano