Objavljeno

Godišnje više od 25 tisuća žena u Europi umire od raka vrata maternice

Povodom obilježavanja Tjedna prevencije raka vrata maternice te ususret Svjetskom danu borbe protiv raka (4. veljače), Europski parlamentarni forum za seksualna i reproduktivna prava (EPF) objavio je atlas koji prikazuje stanje u 46 europskih zemalja po pitanju prevencije raka vrata maternice.

Trenutne procjene su da je u Europi svake godine dijagnosticirano 61 072 slučajeva raka vrata materice, a 25 829 žena umire od te bolesti. U Europi je rak vrata maternice deveti najčešći rak među ženama i drugi po redu rak od kojeg umire najviše žena u dobi od 15 do 44 godine.

Elementi koji su uzeti u obzir pri rangiranju zemalja su nacionalni program probira rata vrata maternice, cijepljenje protiv HPV-a, kao i dostupnost informacija na internetu.

Rak uzorkovan HPV-om može se spriječiti i izliječiti. Utvrđeno je da cijepljenje i dobro organizirani programi probira mogu umanjiti incidenciju i smrtnost od raka vrata maternice. Unatoč tome, neke europske zemlje ne provode mjere koje mogu doslovno spasiti nečiji život,” komentirao je Neil Datta, tajnik EPF-a.

Rezultat je vrlo neujednačena slika diljem Europe: postoje jasne razlike među zapadne i sjeverne Europe te istočne i južne Europe. Vrh ljestvice zauzele su Belgija, Danska, Irska i Ujedinjeno Kraljevstvo s rezultatom od 100%, a na dnu se nalaze Azerbajdžan, koji nema nikakve mjere vezane uz cijepljenje protiv HPV-a niti programe ranog otkrivanja raka vrata maternice, i Rumunjska (najniže rangirana među članicama EU-a). Hrvatska je zauzela 14 mjesto na ljestvici s rezultatom od 91%.

Nikome ne bi trebala biti uskraćena zdravstvena skrb temeljem zemlje u kojoj žive. Sve europske vlade moraju ojačati javne kampanje o HPV-u i raku vrata maternice kako bi osigurale da se što više ljudi cijepi i redovito ide na preglede. Prvi korak svakako je unaprijediti kvalitetu informacija na internetu o HPV-u i prevenciji raka vrata maternice,” kazao je Datta.


Povezano