Objavljeno

Girls Rule – Širenje znanja o postignućima žena u učeničkom domu Dora Pejačević

Nakon što je osnovan krajem siječnja, volonterski kluba učeničkog doma Dora Pejačević, kojemu su učenice nadijenule ima ‘Snaga Dore’, samostalno je organizirao i prvo događanje. Odlučeno je da to bude peer edukacija za njihove vršnjake iz drugih domova, a pozivu se odazvalo 15 učenika/ca učeničkog doma Franje Bučara.

Peer edukacija organizirana je u formi kviza, 19. ožujka, a ideja je bila povećati znanje srednjoškolaca/ki o značajnim ženama i njihovim postignućima kroz povijest. Ipak je ožujak mjesec u kojem se obilježava i Dan žena, stoga su Marijana, Klara, Ivana i Bernarda odlučile da bi bilo dobro povećati vidljivost postignuća žena kroz povijest, a osim toga, pripremajući kviz i same su puno naučile.

Uz istraživanje na internetu, djevojkama je za pripremu odlično poslužila i kartaška igra Fierce Women, koja donosi mnogo zanimljivih informacija o više i manje javnosti poznatim ženama koje su itekako važne za društvo. Naime, s obzirom da se u učeničkom domu Dora Pejačević volonterski program razvija u suradnji s udrugom K-Zona, domu smo donirali jedan primjerak prototipa igre, koja je osim za zabavu, poslužila i za edukaciju.

Članice volonterskog kluba, ali i njihovi vršnjaci/kinje, sada znaju koja je žena zapamćena kao prva računalna programerka, zašto je važna Clara Zetkin, kako se zvao prvi hrvatski ženski časopis, ali i gdje su se u Zagrebu spaljivale vještice. U okršaju pet timova Tigrića, Veselih kanistera, 6 mudraca, Red tima i Bučar family, pobjedu je odnijelo 6 mudraca.

Prva tri tima odnijela su i simboličke nagrade, no 6 mudraca dobilo je i primjerak igre Fierce Women, kako bi dalje mogli širiti znanje o strašnim ženama. S obzirom da su timovi bili mješoviti, sastavljeni od učenica UD Dora Pejačević i učenika/ca UD Franjo Bučar, karte su otišle domu Franjo Bučar, budući da Dora Pejačević već ima svoj primjerak.

Snaga Dore, predvođena Klarom, Bernardom, Ivanom i Marijanom, tako je uspješno organizirala svoje prvo događanje, a djevojke su stečeno znanje na zabavan način prenijele svojim vršnjacima.

Projekt ‘Volontiranje 2.0: Inovativnim volonterskim praksama do kompetencija u adolescentskoj dobi’ sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj materijala isključiva je odgovornost K-zone.


Povezano