Objavljeno

Girls on the move: Migracija tinejdžerki u zemljama u razvoju

Sve veći broj adolescentica iz zemalja u razvoju seli u gradove. Kako bi se osiguralo da je takva migracija svojevoljan izbor djevojke, koji je siguran i produktivan, te da su njihova prava pritom zaštićena, potrebne su učinkovite politike i programi za trening vještina i znanja djevojaka te njihovo društveno povezivanje.

Novo izvješće organizacije Population Council Girls on the Move: Adolescent Girls and Migration in the Developing World, po prvi put istražuje društvene i ekonomske pokretače unutarnje migracije adolescentica u zemljama u razvoju, te veze između urbanih migracija, rizika i prilika.

Iako većina trenutnih programa i politika imaju tendenciju reagirati na štetni ishod tek kada se dogodi, neki od njih prepoznaju važnost edukacije i pripreme djevojaka kao primarnu zadaću, te s njima rade tijekom tri različite faze migracije: prije odlaska, tijekom tranzicije, te pri naseljavanju.

Priprema migrantica za odlazak

Mali broj programa osigurava siguran i informiran odlazak pružanjem informacija o pravnim postupcima i podršci sustava u odredišnim zajednicama. Takvi programi su posebno relevantni u zajednicama s uhodanim rutama migracija, koje uključuju umrežavanje između članova zajednice. Jedan od njih je  Pre-Industry Life Skills Programme, implementiran od strane World Educationa u Kambodži, koji pruža informacije o tome kako osigurati posao u tvornici odjeće, radničkim pravima, lokaciji tvornica, životu u novom gradu, te općenite informacije o financijskom upravljanju.

Zaštita migrantica u tranziciji

Tranzitna čvorišta kao što su autobusne i željezničke stanice, mogu biti opasna mjesta za djevojke bez pratnje. Međunarodni program za eliminaciju dječjeg rada i Projekt za sprječavanje trgovine ženama i djevojkama za radnu eksploataciju, pokrenuli su kampanju Spring Rain na autobusnim i željezničkim stanicama u Kini, gdje su distribuirali gotovo milijun brošura s osnovnim informacijama o prijevozu, smještaju i agencijama za zapošljavanje kako bi se djevojke educiralo o legalnim radnim opcijama.

Društveno povezivanje migrantica

Društvene mreže su bitne za stabilizaciju migrantica u njihovim novim domovima jer im pomažu nositi se s neočekivanim događajima. Jedan od programa, Biruh Tesfa, nastao u partnerstvu Population Councila, etiopskog Ministarstva za žene, djecu i pitanja mladih, regionalnih biroa  te lokalnih uprava, za cilj ima smanjiti društvenu izolaciju djevojaka u dobi od 10 do 19 godine koje su odustale od škole te žive s niskim primanjima u urbanim sredinama Etiopije. Do danas, oko 60.000 djevojaka iz 18 gradova je sudjelovalo u Biruh Tesfa programu, a gotovo dvije trećine su migrantice. [A.L.] Guardian…


Povezano