Objavljeno

Gdje ćeš biti 1.6.2016.? – Diljem Hrvatske prosvjedi podrške Kurikularnoj reformi

Više od 26.000 potpisa prikupila je dosad internetska peticija podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi obrazovanja, a za srijedu su diljem Hrvatske najavljeni prosvjedi podrške čelnicima stručne radne skupine za provedbu reforme koji su zbog političkih pritisaka dali neopozive ostavke.

Kako na svojoj FB stranici piše Udruga RODA, “Opća skupština Ujedinjenih naroda je 17. rujna 2012. donošenjem rezolucije A/RES/66/292 proglasila novi međunarodni dan – Globalni dan roditelja koji se od tada obilježava upravo 1. lipnja, u čast roditelja u cijelom svijetu. Ima li boljeg dana za prosvjed (roditelja) za bolje obrazovanje?”. Prosvjed je planiran u više gradova u Hrvatskoj, među kojima Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu i Dubrovniku, a gdje će još biti organiziran možete pratiti na internetskoj stranici Hrvatska može bolje.

Online peticija kojom se izražava bezrezrevna podrška Cjelovitoj kurikularnoj reformi i Ekspertnoj radnoj skupini, okupljenoj oko Borisa Jokića, pokrenuta je nakon što je Jokić zatražio razrješenje stručne skupine, zbog nezadovoljstva odlukom saborskog Odbora o proširenju radne skupine i preslagivanjem kadrova unutar skupine.

Iz sata u sat raste broj potpisnika peticije u čijem se obrazloženju navodi da se osjećaju dužni reagirati na ležernost kojom je Saborski odbor za znanost i obrazovanje ugrozio napore najboljih i najvrjednijih hrvatskih stručnjaka za obrazovanje. broj potpisnika raste iz sata u sat. 

“Zabrinjava nas prijedlog imenovanja dodatnih članova Ekspertne radne skupine mimo javnog natječaja, koji je bio obvezan za sve članove radnih tijela unutar Cjelokupne kurikularne reforme, uključujući i Ekspertnu radnu skupinu. Uz to, smatramo problematičnim prijedlog da se nadležnost Ekspertne radne skupine proširi i na nadležnost ocjenjivanja pojedinih kurikularnih dokumenata. Izmjena te odredbe, kao i uključivanje dodatnih članova dovodi do stvaranja ‘nadtijela’, koje bi imalo isključivu nadležnost odlučivanja o rezultatima stručne i javne rasprave. Po našem mišljenju to nije ništa drugo, nego omogućavanje cenzure, koju u svakom društvenom djelovanju treba izbjeći, a napose u obrazovanju i znanosti, kao temeljima budućnosti našeg društva”, navodi se u peticiji.

Pokretačice peticije, inače članice akademske zajednice, Ivana Ćosić, Ivana Sekol, Tanja Slišković i Ana Ljubojević pozivaju hrvatsku akademsku zajednicu i građane/ke da svojim potpisom podrže napore ekspertne radne skupine i Cjelovite kurikularne reforme.

Podršku ekspertnoj skupini dala je i Facebook inicijativa ‘Hrvatska može bolje’ koja za srijedu, 1. lipnja, u 18 sati  na Trgu bana Jelačića u Zagrebu organizira prosvjed potpore cjelovitoj kurikularnoj reformi.

“Želimo bolje obrazovanje za bolju budućnost Hrvatske! Nemamo vremena!”, stoji u opisu Facebook stranice ‘Podrška Jokiću i kurikularnoj reformi #hrvatskamožebolje‘, na kojoj je svoj dolazak na prosvjed dosad najavilo više od osam tisuća građana.

Navode kako je razvidno da “Vlada nije sposobna provoditi reforme, a da vladajuća saborska većina političkim pritiscima dodatno opstruira i ono što entuzijastični stručnjaci pokušavaju napraviti, vrijeme je da im pošaljemo poruku da su dobro obrazovanje, stručnost i ljudski resursi važni za budućnost Hrvatske! U zemlji u kojoj se ni oko čega ne možemo dogovoriti, neka obrazovanje bude mjesto gdje će Hrvatska pokazati jedinstvo “, poručuju osnivači inicijative.

Inicijativu su pokrenule udruge-članice GOOD koordinacije (RODA, Forum za slobodu odgoja, Centar za mirovne studije, GONG, Hrvatsko debatno drustvo, Udruga roditelja Korak po korak), te članovi stručnih radnih skupina kurikularne reforme za – Politiku i gospodarstvo, Povijest, TZK, Etiku, Tehničku kulturu, Likovnu kultura/umjetnost.

Ako ste kao i velika većina građanki i građana razočarani događanjima vezanima za Cjelovitu kurikularnu reformu potpišite peticiju, uključite se u organizaciju prosvjeda u svom gradu, a već danas pošaljite e-mail sa svojom podrškom Kurikularnoj reformi na sljedeće adrese:

Kao tekst možete koristi sljedeći predložak:

“Želim da moja i sva djeca Hrvatske odrastaju i obrazuju se u modernom i konkurentnom sustavu obrazovanja. Podržavam Cjelovitu kurikularnu reformu koju vodi dr. sc. Jokić i skupina stručnjaka, temeljenu na znanstvenim činjenicama. U zemlji u kojoj se ni oko čega ne možemo dogovoriti, neka obrazovanje bude mjesto gdje će Hrvatska pokazati jedinstvo.”


Povezano