Objavljeno

Fotografija Chrisa Arnaudea: New York s fokusom na ovisnosti

Chris Arnade godinama redovito izlazi iz svoje uloge bankara i obiteljskog čovjeka te postaje kroničar raznih stanovnika njujorških ulica, snimajući od golubova do prostitutki i ovisnika. No njegovo viđenje vlastitog (g)rada daleko je od puke kronike.

Fotograf sam kaže kako pokušava kroz svoje fotografije podijeliti snove i brige ljudi, a radeći ih s poštovanjem, pokazati kako su svi bez obzira na trenutnu životnu situaciju, jednako vrijedni.

Tako jedan od setova fotografija dostupnih na njegovom flickr profilu prikazuje stanovnike područja 11233 koje je inače dio četvrti Brooklyn. Fotografije prikazuju slikovite ljubavne parove u zagrljajima, nasmijane gospođe u nedjeljnim opravama za misu, djecu u igri ili jednostavno krupne kadrove smirenih lica prolaznika.

Arnade je to područje odlučio dokumentirati nakon čitanja članka u New York Timesu gdje je ono navedeno kao jedno od najozloglašenijih s obzirom na statističku koncentraciju zločina.

Njegove ostale fotografije većinom su galerije živopisnih likova koji ulicu nastanjuju noću, nerijetko prateći iste ljude kroz duži period vremena, prikazujući njihov put i borbu s ovisnošću i beskućništvom. Neki od njih na tom putu pokleknu pa ponekad nakon sunčane nasmiješene fotografije stanja remisije uslijedi isti lik u mračnoj atmosferi kojem se na samom izrazu lica očitava poraz i povratak porocima.

Sve to popraćeno je neutralnim tekstom ispod slike koji ni na koji način ne osuđuje već samo, kao i sama fotografija, priča priču. Huffington Post

Cijelu fotogaleriju pogledajte ovdje.Povezano