Objavljeno

Florence Hartmann puštena iz pritvora nakon odslužene dvije trećine kazne

Florence Hartmann jučer je oslobođena nakon što je odslužila dvije trećine kazne koja joj je dosuđena zbog objavljivanja tajnih podataka sa suđenja bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

Hartmann je uhićena u zgradi Haškog suda u četvrtak 24. ožujka, neposredno pred izricanje presude Radovanu Karadžiću.

Glasnogovornicu nekadašnje glavne tužiteljice Carle del Ponte Haški je sud 2011. godine osudio na sedam dana zatvora nakon što je ignorirala naredbe Suda da plati kaznu od 7000 eura zbog zbog objave podataka iz tajnih odluka Žalbenog vijeća Haškog suda u predmetu Slobodan Milošević.

Hartmann je u knjizi ‘Mir i kazna‘, objavljenoj  2006. godine, nakon što je prestala raditi kao glasnogovornica haške tužiteljice Carle Del Ponte, pisala i o tome kako je haški tribunal pristao na zahtjev Srbije da se na suđenju Miloševiću cenzuriraju dijelovi iz dokumenata koji pokazuju vezu Miloševićevog režima i srebreničkog masakra.

Nakon prebacivanja u Pritvorsku jedinicu UN-a bivšoj glasnogovornici tribunalovog tužiteljstva određen je režim segregacije, izolacije i neprekidnog nadzora, što znači da je svjetlo u njenoj ćeliji bilo neprekidno upaljeno. Njen odvjetnik u postupku za nepoštivanje suda Guenael Mettraux smatra to ‘nepotrebnim, ničim opravdanim i neproporcionalnim’, te je naveo da je naredba o takvom tretmanu izdata usmeno, bez pisanog traga, i bez obrazloženja zašto je sve to neophodno, kao i bez saslušanja osuđene ili njenog branitelja.

Mettraux je od suca Merona, predsjednika Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u čije je ime izvršeno uhićenje, zatražio da radi jednakog tretmana svih osuđenih oslobodi Hartmann nakon izdržane dvije trećine kazne, što mu je predsjedik suda u utorak 29. ožujka i odobrio.

Mnoge su javne osobe osudile privođenje Florence Hartmann, među kojima i njezina bivša šefica, tužiteljica Carla del Ponte, koja je izjavila kako je ovo uhićenje sramotno te da očekuje da se njezinu nekadašnju suradnicu što prije pusti na slobodu.

Povezano