Objavljeno

Festival Intervencije Split 2013.

U Splitu je u petak u Gradskom kazalištu mladih održan jednodnevni festival Intervencije u sklopu Subversive festivala koji se održava u Zagrebu. Svoju prvu realizaciju festival je posvetio kritičkom osvrtu na ekonomsku situaciju u Europi, pa tako i u Hrvatskoj.

Intervencije su započete panelom pod nazivom Žene, rad i ekonomska kriza u kojem su Jagoda Milidrag Šmid, Tihana Rubić, Valerija Barada i Suzana Kunac iznijele problematiku paradoksa ženske ekonomske emancipacije, sive ekonomije odnosno „rada na crno“, patrijarhalnih okolnosti u kojima djeluju žene ruralnih krajeva Dalmacije, te neplaćenog ženskog rada.

U relativno kratkom vremenu sudionice su pred okupljenih 40-ak gledatelja/ica uspjele predstaviti temeljne probleme hrvatskih žena kada je u pitanju zapošljavanje, njihov status na tržištu rada, te uvijek diskutabilnu problematiku radova u domaćinstvu koje ženama oduzimaju mnogo vremena, a ne tretiraju se kao rad.

Kritički su se osvrnule na generalnu društvenu podređenost kapitalu, te manjak solidarnosti među ženama koje se i danas na tržištu rada često karakterizira kao slabija karika.

Festivalski program se nastavio predavanjem profesora Costasa Douzinasa, ravnatelja Birkback Instituta za humanističke znanosti pri Sveučilištu u Londonu. U nešto više od sat vremena u interakciji s publikom na principu pitanja i odgovori razvio je polemiku o kolapsu projekta Europske Unije kao ideje o jednakosti, slobodi i pravdi.

Kritički se osvrnuo na fokusiranje na trgovinu, postupak dezintegracije, eksploatacije siromašnih naroda koji su članovi EU, te neokolonijalizam koji se nad njima provodi. Iako je posvećen idealu zajednice Europe, obrazložio je kako se taj ideal izgubio u procesu, te ga vratiti može rekonstrukcija ideologije i političkih institucija.

Na kraju je prikazan grčki dokumentarni film Catastroika, koji govori o procesu privatizacije javnog sektora u Grčkoj u svrhu rješavanja visokih državnih dugova. Putujući kroz London, Pariz, Berlin, Moskvu i Rim, autori dokumentaraca su ovim filmom pokušali predvidjeti budućnost koja očekuje Grčku.

Afterpartyjem u Split Circusu zaključen je solidan prvi festival Intervencije, na čijem se sljedećem izdanju očekuje brojnija publika, bogatiji program i afirmacija u Splitu i šire. [M.M.]


Povezano