Objavljeno

Pratite uživo razgovore s poznatim književnicama na Hay Festivalu

Festival europske kratke priče ove se godine odvija u suradnji s jednim od najznačajnijih svjetskih književnih festivala, britanskim Hay Festivalom, koji predstavlja antologiju Europa 28: Vizije budućnosti. Dvadeset osam renomiranih spisateljica, umjetnica, znanstvenica, aktivistica i poduzetnica iz cijele Europe okupljenih u ovoj dojmljivoj aktualnoj antologiji donose vlastiti pogled na Europu, nude nadu i predlažu rješenja koja nam mogu pomoći da je počnemo graditi iznova.

Mi vam u suradnji s Hay Festivalom omogućujemo da uživo pratite odabrana događanja iz programa, a cjelokupni program pronađite na službenoj stranici festivala. Snimke će biti dostupne 24h nakon emitiranja.


Promocija knjige Europa28: Vizije budućnosti (Karolina Ramqvist, Asja Bakić, Renata Salecl i Janne Teller)

srijeda, 7.10. u 19:30

Moćna i pravovremena antologija Europa28, koja je istovremeno objavljena na engleskom, hrvatskom i španjolskom jeziku, donosi vizije budućnosti 28 kreativnih umova europskih spisateljica, znanstvenica, poduzetnica i umjetnica. Knjiga donosi nevjerojatnu raznolikost perspektiva te nudi nov pogled na kontinent koji se neprestano mijenja te predlaže načine na koje bi mogao biti obno­vljen. Slovenska filozofkinja Renata Salecl, utjecajna feministkinja Karolina Ramqvist iz Švedske, bosanskohercegovačka pjesnikinja i spisateljica Asja Bakić i nagrađivana spisateljica Janne Teller iz Danske. Moderira Dijana Dominis Prester.


Razgovor: Olga Tokarczuk

četvrtak, 8.10. u 12:00

Prisjećamo se nezaboravnih trenutaka s različitih izdanja festivala Hay u društvu izvanrednih gostiju s međunarodne scene. Sada s odmakom, predstavljamo razgovore koji prkose vremenu. Godine 2018. Olga Tokarczuk, poljska spisateljica, esejistica, dramatičarka, pjesnikinja i psihologinja, osvojila je Nobelovu nagradu za književnost. Njezino remek-djelo Bjeguni osvojilo je nagradu Man Booker International 2018. godine. Iste godine, na festivalu Hay u Velsu, Olga Tokarczuk razgovarala je o ovom snažnom romanu s Gaby Wood i prevoditeljicom romana na engleski jezik Jennifer Croft.


Razgovor: Zadie Smith

petak, 9.10. u 12:00

Prisjećamo se nezaboravnih trenutaka s različitih izdanja festivala Hay u društvu izvanrednih gostiju s međunarodne scene. Sada s odmakom, predstavljamo razgovore koji prkose vremenu. Godine 2000. spisateljica Zadie Smith (UK) prvijencem Bijeli zubi očarala je čitatelje diljem svijeta. Kao i u preostala tri objavljena romana, zbirci kratkih priča i tri zbirke eseja, dosljedno se bavi pitanjima rase, druš­tvene nejednakosti i transcendencijom prijateljskih veza. Godine 2019. na festivalu Hay u Cartageni Zadie Smith razgovarala je s novinarkom i spisateljicom Carolinom Sanín o svojoj zbirci eseja Feel Free,u kojoj autobiografske elemente sjedinjuje s tumačenjem kulture kojom smo zaokupljeni i time nam nudi pogled na svijet kroz stvarnost i kroz prozu.


Nacionalizam i populizam: Edurne Portela, Gloria Wekker i Julya Rabinowich

petak, 9.10. u 15:00

Je li Europa nadišla rasizam i ksenofobiju? Ako nije, zašto nije? Edurne Portela, španjolska povjesničarka, filologinja, sveučilišna profesorica, esejistica i spisateljica; Gloria Wekker, nizozemska profesorica, spisateljica i antropologinja afro-surinamskog porijekla i Julya Rabinowich, austrijska autorica, dramska spisateljica, slikarica i prevoditeljica, razgovaraju o društvenoj uključenosti i isključenosti u Europi te društvenim i političkim strukturama iz kojih one proizlaze. Moderira Rosie Goldsmith.


Dokumentarni film Češki dnevnik: granice rada (r. Apolena Rychlíková)

petak, 9.10. u 17:00

Novinarka Saša Uhlová provela je šest mjeseci istražujući radne uvjete najgore plaćenih poslova u Češkoj. Provela je nekoliko tjedana u bolničkoj praonici, pogonu za uzgoj peradi, postrojenju za razvrstavanje otpada i za blagajnom. Njezina iskustva postavila su temelj vrlo osobnoj seriji članaka o ljudima koji rade nevidljive poslove u šokantnim uvjetima. Apolena Rychlíková te je članke pretvorila u dokumentarni film koji čine prizori iz Uhlovina doma te prizori njezinih iskustava na navedenim radnim mjestima koje sama i komentira.

Film je češkom, s engleskim podnaslovima.


Povezano