Objavljeno

Švedska: Socijaldemokrati nakon osam godina na vlasti, FI bez mjesta u parlamentu

Nakon izbora održanih u Švedskoj u nedjelju i više od 95% prebrojanih glasova, lider vlade desnog centra Fredrik Reinfeldt odstupio je s pozicije premijera, a vlast će nakon osam godina u opoziciji preuzeti lijeva koalicija predvođena socijaldemokratima.

Vođa socijaldemokrata Stefan Loefven, pokušat će oformiti manjinsku koaliciju sa Strankom zelenih i bivšom komunističkom Lijevom strankom, čime bi koalicija imala ukupno 43,6% ukupnih glasova u odnosu na 39,5% glasova koliko je sakupila Reinfeldtova četveročlana koalicija.

Feministička inicijativa, za koju se očekivalo da bi mogla sakupiti dovoljan broj glasova za ulazak u parlament, osvojila je 3% glasova, u odnosu na 0,4% koliko je osvojila na izborima 2010. godine, međutim nije uspjela zadovoljiti normativ od 4% glasova koliko je potrebno za ulazak u parlament.

“Kratkoročno gledano, radi se o svojevrsnom razočaranju, ali prema rezultatima, osvojile smo dodatnih 3 do 3,5% glasova, i zbog toga smo nakon izbora u drugačijoj poziciji. Imat ćemo nešto novca da nastavimo sa svojim radom, i bit ćemo u još boljoj poziciji na sljedećim izborima. Ovo je posao koji zahtijeva vrijeme, radimo već 10 godina i nastavit ćemo”, komentirala je liderica stranke Gudrun Schyman izborne rezultate.

Zabrinjava, međutim, činjenica da su Demokrati Švedske, odnosno krajnja desnica koja zagovara anti-imigrantsku politiku, više no udvostručili svoje glasove, osvojivši 13%, i tako postali treća stranka u državi. Njihov lider Jimmie Akesson, tim je povodom izjavio da ih druge stranke, koje s njima odbijaju pregovarati još od 2010. godine, više ne mogu ignorirati. [Ž.V.]TheLocal/NewStatesman


Povezano