Objavljeno

Facebook uklonio stranice kršćanske militantne organizacije aktivne na Balkanu

Facebook je uklonio barem 14 stranica s milijunima sljedbenika povezanih s organizacijom Knights Templar International (KTI) aktivnom na Balkanu. KTI su se naveliko hvalili svojim utjecajem na izbor Donalda Trumpa za američkog predsjednika te potaknuli izlazak UK iz Europske unije.

Organizacija je poznata i po svojim tvrdokornim stavovima o useljavanju muslimana u Europu te doniranju opreme tzv. „lovcima na migrante” u Bugarskoj, kao i kosovskim Srbima koji se pripremaju za suočavanje s kosovskim Albancima.

Pokret je nazvan prema srednjovjekovnom križarskom redu osnovanom u 12. stoljeću, koji je odigrao važnu ulogu u ratu Svete zemlje protiv muslimana. Red je raspušten 1312. godine, a mnogi su njegovi članovi pogubljeni.

Suvremena varijanta nije povezana s Vatikanom, a smatra se da ju je osnovao škotski desničarski aktivist James „Jim” Dowson, iako on sam poriče takve tvrdnje.

Dowsonu je 2016. zabranjen ulazak u Mađarsku, bivšem sjedištu KTI-a. U zadnje vrijeme pokret i Dowson najčešće djeluju iz Beograda. Neke od tih aktivnosti su snimanje videa iz grada, pomoć pri lansiranju web stranica i podučavanje desničarskih skupina kako da pobijede u „informacijskom ratu.”

„Stranice koje vodim nisu uklonjene ni ograničene. No u medijima često vidim kako tehnološki divovi uklanjaju tisuće platformi koje vode kršćanske, konzervativne i organizacije koje podržavaju Brexit. Smatram da je to vrlo zabrinjavajuće u pogledu vladavine zakona i demokracije,” izjavio je Dowson.

Iz Facebooka su izjavili da su uklonili navedene stranice jer krše njihove uvjete korištenja. [K.D.] Balkan Insight


Povezano