Objavljeno

Europska komisija članicama otvara mogućnost ukidanja poreza na uloške i tampone

Europska komisija usvaja Akcijski plan koji će u zemljama EU omogućiti dvije opcije za primjenu sniženih stopa PDV-a, uključujući i onu za tampone i uloške, koja se zagovara u mnogim zemljama.

Pritisak da se ova mogućnost uvede bio je osobito snažan u Velikoj Britaniji, a britanska vlada je prošloga tjedna nakon povratka premijera Davida Camerona iz Bruxellesa objavila kako je “korak bliže dokidanju poreza na tampone”.

Radi se o jednom od omiljenih argumenata britanskih euroskeptika koji Europsku uniju optužuju za seksizam jer se na ženske higijenske proizvode, poput tampona i uložaka, u Britaniji naplaćuje PDV od pet posto dok su muški proizvodi, poput britvica za brijanje, oslobođeni tog nameta.

Cameronova vlada do sada je tvrdila kako želi ukinuti “porez na tampone”, ali su joj ruke vezane europskim pravilima. Međutim, Europska komisija pojašnjava da europska pravila o PDV-u ne nameće Bruxelles već su rezultat dogovora, odnosno jednoglasne odluke države članice. “Suprotno nekim medijskim izvještajima, tamponi spadaju u proizvode na koje se mogu primijeniti snižene stope PDV-a.

Velika Britanija može primijeniti sniženu stopu PDV-a od pet posto na higijenske proizvode, umjesto standardne stope od 20 posto. To je moguće zbog fleksibilnosti ugrađene u Direktivu o PDV-u. Zemlje članice, uključujući i Veliku Britaniju, tijekom pregovora o Direktivi dogovorile su popis proizvoda/roba na kojima se mogu primijeniti snižene stope”, ističe glasnogovornik EK-a. Prema trenutnim pravilima, države članice ne smiju primjenjivati nultu stopu PDV-a na određeni proizvod osim ako se sve druge članice s time ne slože, dodaju iz Bruxellesa.

Nulte stope inače su iznimka i protiv su opće prihvaćenih načela o PDV-u, a uz Veliku Britaniju još jedino Irska ima nultu stopu PDV-a na higijenske proizvode. Većina država članica primjenjuje poreznu stopu od 20 posto ili više na higijenske proizvode poput tampona. Prema tvrdnjama hrvatske Porezne uprave, na ženske i muške higijenske proizvode primjenjuje se puna stopa PDV-a od 25 posto.

Iako to ranije nije bio slučaj, novim Akcijskim planom utvrdit će se dvije opcije za snižene i nulte stope između kojih će članice moći birati, ističu iz Europske komisije. “Obje opcije omogućuju dodatnu fleksibilnost za primjenu sniženih stopa, uključujući i na proizvode kao što su tamponi”, zaključuju iz EK. Pd


Povezano