Objavljeno

Erdogan proglasio tromjesečno izvanredno stanje

Foto: Hina

Turski predsjednik Tayyip Erdogan proglasio je u jučer tromjesečno izvanredno stanje u Turskoj, rekavši da će to omogućiti vlastima brzu i efikasnu akciju protiv odgovornih za prošlotjedni neuspjeli pokušaj puča.

“Vijeće ministara odlučilo je proglasiti izvanredno stanje u trajanju od tri mjeseca”, izjavio je turski predsjednik u obraćanju koje je u srijedu navečer uživo prenosila televizija nakon sjednice vijeća za nacionalnu sigurnost koja je trajala gotovo pet sati. Ta je mjera bila “nužna za brzo iskorjenjivanje svih elemenata terorističke organizacije upletene u pokušaj puča”, rekao je Erdogan misleći pritom na mrežu propovjednika Fethullaha Gülena kojega je optužio da je poticao puč. Gülen je iz progonstva u SAD-u opovrgnuo svaku upletenost, prenosi AFP.

Erdogan, koji je pokrenuo masovne čistke u državnim ustanovama nakon neuspjelog puča koji je pokušala izvesti frakcija unutar vojske, rekao je da je uvođenje izvanrednog stanja u skladu s turskim ustavom te da njime ne krši vladavinu prava niti temeljne slobode turskih državljana.

“Cilj uvođenja izvanrednog stanja je omogućiti brze i efikasne korake protiv ove prijetnje demokraciji, vladavini prava i pravima i slobodama naših državljana”, rekao je turski predsjednik.

Izvanredno stanje će omogućiti predsjedniku i kabinetu da zaobiđu parlament u donošenju novih zakona. Erdogan je rekao da će pokrajinski guverneri dobiti povećane ovlasti dok traje izvanredno stanje, dodajući da će oružane snage djelovati pod zapovjedništvom vlade.

“Europa nema pravo kritizirati ovu odluku”, dodao je Erdogan, pretpostavljajući da će Europska unija, koja sve više kritizira stanje ljudskih prava u Turskoj i koja je pozvala Ankaru da se suzdrži od čistki u državnim ustanovama, izraziti zabrinutost.

Ova pretpostavka pokazala se točnom. Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier pozvao je Tursku da ograniči izvanredno stanje nametnuto nakon neuspjelog pokušaja puča na nužnan rok te da što prije ukine tu mjeru.

Ministri vanjskih poslova Nizozemske, Njemačke i Kanade izrazili su također zabrinutost zbog razmjera čistki turskih vlasti nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara i pozvali su Tursku da poštuje vladavinu prava. “Mi, naravno, razumijemo da se mora provesti politički i sudski postupak vezano za pokušaj vojnog udara, ali to mora biti u skladu s kriterijima vladavine zakona.”

Američki državni tajnik John Kerry ponovio je da Washington podržava napore turskih vlasti da zaustave pokušaj udara i osudio je bilo kakav pokušaj rušenja demokratski izabrane vlade.

Prema najnovijim podacima, u pokušaju puča koji se dogodio u noći s petka na subotu, poginulo je 312 osoba, od kojih 145 civila, 60 policajaca i trojica vojnika. Poginula su i 104 pučista. HINA…


Povezano