Objavljeno

Energetsko siromaštvo u Hrvatskoj?

Upravo je završena terenska faza inovativnih projekata REACH i Znanjem do toplog doma koji istražuju uvjete stanovanja građana Hrvatske, odnosno žitelja Sisačkomoslavačke županije.

Energetsko siromaštvo predstavlja jedan od ključnih problema današnjice. Uz kontinuirani porast cijena energije sve više kućanstava suočeno je s problemima u podmirivanju računa za energiju te biva prisiljeno živjeti u energetski neadekvatnim uvjetima i smanjivati životni prostor zimi.

Želja ove inicijative je kroz niz aktivnosti – od terenskog rada i izravne pomoći kroz jednostavne mjere energetske učinkovitosti i edukaciju o racionalnom korištenju energije, do najviše razine kreiranja adekvatnih energetskih i socijalnih politika, doprinijeti kreiranju bolje budućnosti za hrvatsko stanovništvo, objasnila je voditeljica projekta REACH za Hrvatsku Slavica Robić.

Ima li i koliko je onih kućanstava koja ne mogu zagrijati svoj životni prostor na materijalno neophodnu društveno poželjnu razinu? Koliko njih je u nemogućnosti koristiti energiju u opsegu koji zadovoljava pristojnu kvalitetu života? Koliko je onih koja troše prevelik udio mjesečnih primanja na održavanje potrebne razine topline u domu i korištenje potrebne količine energije za obavljanje osnovnih životnih aktivnosti i kućanskih poslova? I kako im pomoći?

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i Udruga mladih Novi svijet iz Luščana u suradnji s Gradom Petrinjom proveli su prvo mapiranje energetskog siromaštva u Hrvatskoj, odnosno u Sisačko-moslavačkoj županiji. Tijekom projekta snimljen je kratki video u kojem se o energetskom siromaštvu govori kroz primjer jednog kućanstva

Tijekom mapiranja energetskog siromaštva obiđeno je više od 380 energetski siromašnih kućanstava, analizirana je njihova potrošnja energije te se kućanstvima izravno pomoglo montiranjem jednostavnih mjera uštede energije: LED žarulja, traka za brtvljenje prozora i vrata, refleksivnih folija za radijatore te perlatora (aeratora) na slavine. Kako je sve to izgledalo, možete pogledati ovdje.

Implementacija jednostavnih mjera energetske učinkovitosti nije dovoljna. S ciljem uspostavljanja energetskog siromaštva kao problema koji zahtijeva sustavna rješenja te skrojenu politiku i mjere na lokalnoj i nacionalnoj, rezultati analize podataka prikupljenih na terenu koristit će se za djelovanje lokalne socijalne politike u sklopu projekta Znanjem do toplog doma, odnosno za kreiranje prijedloga nacionalnih politika za borbu protiv energetskog siromaštva u sklopu projekta REACH. Više informacija o projektu REACH možete pronaći na internetskoj stranici.


Povezano