Objavljeno

Emisija ‘Otpornik’, epizoda 9: Studentski rad

Za mlade osobe u Hrvatskoj, pogotovo one visokoobrazovane, stručno osposobljavanje je skoro u potpunosti zamijenilo ulazak na tržište rada. Međutim, još jedan tip rada sve više buja od krize 2008. – studentski rad. Ovaj tip rada jako je nesiguran, fleksibilan te studenti/ce uglavnom nisu niti upoznati/e sa svojim pravima.

Podaci za akademsku godinu 2013./2014. pokazuju da je 65% studenata radilo preko studentskog ugovora, što znači da si dvije trećine studenata/ica na neki način mora financijski pomagati tijekom studija. Kada uzmemo u obzir podatke EUROSTAT-a koji pokazuju da jedan semestar košta oko 13 tisuća kuna (bez troškova školarina koje plaća sve veći broj), možemo razumijeti zašto sve veći broj studenata/ica mora raditi da si plati školovanje.

Iz Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) razgovarali/e su sa Svenom Janovskim iz Mreže mladih Hrvatske, Jakovom Kolakom iz Kluba studenata Fakulteta političkih znanosti, Anom Kuzmanić, novinarkom i urednicom H-Altera, te studenticama i studentima Matejom, Bojanom, Augustinom i Tinom koji su s nama podijelili svoja iskustva.

Otpornik je emisija u kojoj problematiziramo aktualne društveno-političke i ekonomske teme koje su u fokusu organizacija civilnog društva, sindikata, radnika i radnica, kao i drugih rodno osviještenih i društveno odgovornih skupina i pojedinaca. Poseban naglasak je na pitanjima ekonomske nejednakosti, socijalnim, radničkim, ženskim i rodnim pravima, s ciljem doprinosa pluralizmu medija i demokratizaciji društva.

Emisija je nastala u produkciji K-zone (Voxfeminae) i Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), a prikazuje se na Kanalu Ri, riječkoj regionalnoj televiziji kao i na drugim lokalnim televizijama i internetskim portalima. Otpornik je financijski podržan od Agencije za elektroničke medije.

POGLEDAJTE:


Povezano