Objavljeno

Emisija ‘Otpornik’, epizoda 4: Obiteljsko nasilje [video]

Autonomna ženska kuća Zagreb (AŽKZ) osnovana je 1990. godine, a prvo je savjetovalište i sklonište za žene i djecu koja su preživjele nasilje na području jugoistočne Europe. U sklopu AŽKZ osnovano je savjetovalište u kojemu žene žrtve nasilja mogu potražiti besplatnu podršku, informacije i savjetovanje te sklonište koje pruža siguran smještaj na tajnoj adresi ženama koje su preživljene obiteljsko nasilje, kao i njihovoj djeci.

Nakon što je 2003. u Hrvatskoj donesen Zakon o zaštiti od nasilja u obitelj policija godišnje zaprimi između 11 500 i 17 500 prijava protiv počinitelja obiteljskog nasilja. Od 64 do 71 posto žrtava čine upravo žene, a nerijetko su žrtve i njihova djeca. Ova brojka, međutim, ne daje potpuno točnu statistiku, jer još uvijek postoji velik broj žena koje nasilje u obitelji ne prijavljuju zbog straha za vlastiti život i život svoje djece. Žene koje se odluče prijaviti nasilje, pomoć mogu potražiti u savjetovalištu AŽKZ, a ukoliko je potrebno, mogu zatražiti smještaj u skloništu AŽKZ, gdje je njima i njihovoj djeci osigurana pravna i psihološka pomoć stručnjakinja.

Ministarstvo socijalne politike i mladih, Grad Zagreb i Zagrebačka županija počeli su financirati rad AŽKZ tek 2000. godine, međutim u posljednjih nekoliko godina ta su sredstva značajno smanjena. Tako su Zagrebačka županija i Ministarstvo socijalne politike i mladih ove godine smanjili sredstva za rad skloništa i savjetovališta u ukupnom iznosu od 269.756 kn, zbog čega AŽKZ prijeti zatvaranje. Iz tog je razloga ove godine AŽKZ uputila apel građankama, građanima te tvrtkama i pravnim osobama da uplatama pomognu rad savjetovališta i skloništa.

Kako bismo dobili bolji uvid u rad AŽKZ razgovarali smo sa Sanjom Jelavić, pravnicom u savjetovalištu te aktivistkinjom Nevom Tölle.

Svi/e koji/e žele podržati rad AŽKZ više informacija o načinima doniranja mogu potražiti na službenim stranicama AŽKZ ili putem e-mail adrese: donacije@azkz.net.

Otpornik je emisija u kojoj problematiziramo aktualne društveno-političke i ekonomske teme koje su u fokusu organizacija civilnog društva, sindikata, radnika i radnica, kao i drugih rodno osviještenih i društveno odgovornih skupina i pojedinaca. Poseban naglasak je na pitanjima ekonomske nejednakosti, socijalnim, radničkim, ženskim i rodnim pravima, s ciljem doprinosa pluralizmu medija i demokratizaciji društva.

Emisija je nastala u produkciji K-zone (Voxfeminae) i Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), a prikazuje se na Kanalu Ri, riječkoj regionalnoj televiziji kao i na drugim lokalnim televizijama i internetskim portalima. Otpornik je financijski podržan od Agencije za elektroničke medije.


Povezano