Objavljeno

Emisija ‘Otpornik’, epizoda 1: Zadruga za etično financiranje [video]

Kako gospodarska kriza poprima oblik neprolaznog stanja, u fokus sve više dolaze pokušaji uspostave modela proizvodnje i distribucije dobara utemeljeni na principima društvene i ekološke odgovornosti, financijske održivosti i solidarnosti.

U Hrvatskoj je jedan od primjera takvog pristupa ekonomiji i Zadruga za etično financiranje (ZEF) čiji je ključni projekt osnivanje prve hrvatske etične banke, razvojne financijske institucije u vlasništvu Zadruge, odnosno njezinih članova.

U video prilogu o razlozima uključenja u Zadrugu, prednostima članstva i važnosti osnivanja etične banke govore članovi ZEF-a: OPG Džakula iz Sjeverovca, tvornica ITAS iz Ivanca, ugostitelj Boris Šuljić s Paga i pravnik Ivica Rušin iz Rijeke, dok o načinu na koji će buduća etična banka financijski omogućavati razvoj projekata svojih članova govori upravitelj ZEF-a Goran Jeras.

Otpornik je emisija u kojoj problematiziramo aktualne društveno-političke i ekonomske teme koje su u fokusu organizacija civilnog društva, sindikata, radnika i radnica, kao i drugih rodno osviještenih i društveno odgovornih skupina i pojedinaca. Poseban naglasak je na pitanjima ekonomske nejednakosti, socijalnim, radničkim, ženskim i rodnim pravima, s ciljem doprinosa pluralizmu medija i demokratizaciji društva.

Emisija je nastala u produkciji K-zone (VoxFeminae.net) i Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), a prikazuje se na Kanalu Ri – riječkoj regionalnoj televiziji kao i na drugim lokalnim televizijama i internetskim portalima. Otpornik je financijski podržan od Agencije za elektroničke medije putem Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Povezano