Objavljeno

Ekonomski forum: Žene dolaze u Davos

Svjetski ekonomski forum, nezavisna je organizacija pokrenuta 1971. Svake se godine njezini članovi, svjetska ekonomska, akademska i politička elita, nalaze u švicarskom Davosu, a strateški partneri foruma (stotinjak svjetskih banaka i međunarodnih korporacija) za ovogodišnji su susret (26. – 30. siječnja) dobili ultimatum: moraju sa sobom povesti žene.

Najmanje jedan visoki predstavnik od njih petero koliko ih pojedine tvrtke šalju u Davos, mora biti – žena. Od 2001. do 2005. samo su 9-15% sudionika činile žene, da bi prošle godine se taj udio popeo na 17%. Saadia Zahidi (na slici), žena koja je kvotu uvela, tvrdi da je pitanje rodne nejednakosti tema kojom se forum bavi čitavo desetljeće. Zahidi misli da je mali udio žena direktna posljedica neravnopravnosti koja vlada u visokom menadžmentu i politici. Sudeći po brojkama, pomaci su doista mali.

No, kako Guardian tvrdi, pravi će izazov tvrtkama-partnerima biti naći žene koje bi se mogle pridružiti muškim kolegama: manje od 3% žena obnaša dužnost generalnih direktora u 500 najvećih svjetskih tvrtki, a njih tek malo više od 15% sjedi u ministarskim i parlamentarnim foteljama. Inače, riječ je o izuzetno prestižnom susretu na kojem se raspravlja o problemima globalnog tržišta i međunarodne politike, a koji će ove godine okupiti oko 2500 ljudi.


Povezano