Objavljeno

Dubravka Šimonović nova Specijalna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama

Komisija za ljudska prava Ujedinjenih naroda, 3. srpnja završila je 29. redovnu sjednicu i usvojila 26 novih točaka te imenovala šest novih nositelja mandata, između ostalog Dubravku Šimonović, hrvatsku ambasadoricu pri OSCE-u, kao Specijalnu izvjestiteljicu za nasilje nad ženama, njegove uzroke i posljedice.

Funkcija je usvojena 4. ožujka 1994. godine u rezuluciji 1994/1995 godine te ju je Komisija za ljudska prava produžila 2003. godine u rezoluciji 2003/45, a do sada su je obavljale Radhika Coomaraswamy iz Šri Lanke (1994. – 2003.), Yakin Ertürk iz Turske ( 2003. – 2009.) te Rashida Manjoo iz Južne Afrike od kolovoza 2009. godine.

U rezoluciji 2003/45 Komisije za ljudska prava o Specijalnoj izvjestiteljici stoji da je izvjestiteljica dužna tražiti i dobiva informacije o nasilju nad ženama, njegovim uzrocima i posljedicama od vlada, ugovornih tijela, specijaliziranih agencija, drugih specijalnih izvjestilaca odgovornih za razna pitanja iz oblasti ljudskih prava kao i od međuvladinih i nevladinih organizacija, uključujući i udruženja žena, kao i efikasno odgovoriti na te informacije.

Isto tako ona preporučuje mjere, načine i sredstva, na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, za ukidanje nasilja nad ženama i njegovih uzroka, te za pravno saniranje njegovih posljedica te surađuje s ostalim izvjestiteljima iz drugih područja.

Obavljajući svoj mandat, Specijalna izvjestiteljica dostavlja hitne žalbe i saopćenja državama u pogledu navodnih slučajeva nasilja nad ženama, odlazi u posjete državama s ciljem utvrđivanja činjenica te dostavlja godišnje tematske izvještaje.

Osim Dubravke Šimonović, Monica Pinto iz Argentine izabrana je za Specijalnu izvjestiteljicu o neovisnosti sudaca i odvjetnika, Leigh Toomey iz Australije kao članica Radne grupe o samovoljnim pritvaranjima i Tae – Ung Baik iz Južne Koreje kao članica Radne grupe o prisilnim i nedobrovoljnim nestancima. Za najnovija dva mandata, osnovana na 28. sjednici komisije izabran je Ikponowosa Ero iz Nigerije kao Neovisan stručnjak za ljudska prava osoba s albinizmom i Joseph Cannataci iz Malte kao Specijalni izvjestitelj o pravima na privatnost.

Na sjednici je usvojena rezolucija o unapređenju ljudskih prava i pomirenje u Južnom Sudanu, tražeći da se obustavi bilo kakvo nasilje, poziva se vlada da osigura zaštitu ljudski prava i apelira se na narodnooslobodilački pokret da zaustavi nasilje i zloupotrebu nad djecom.

Komisija isto tako poziva vladu Mianmara da osigura zaštitu prava svih osoba, uključujući i Rohingy muslimane te zaštiti obredna mjesta svih religija.

O ostalim donesenim rezolucijama pročitajte ovdje.

Povezano