Objavljeno

Države s etničkom raznolikošću bolje napreduju ako ih vodi žena

Države s velikom etničkom raznolikošću obično pokazuju slabiji ekonomski razvitak od homogenijih država, međutim nova studija otkriva varijablu koja bi mogla izmijeniti ovaj trend, žene na liderskim pozicijama.

Profesorica menadžmenta Susan Perkins injezine kolege usporedili su stopu ekonomskog rasta 139 zemalja kroz 55 godina i došli do zaključka da nehomogene zemlje postižu značajno bolje rezultate sa ženom na vodećoj poziciji, prenosi The Society Pages. Što je zemlja etnički raznolikija, učinak je bio snažniji.

Perkins i njezini koautori bili su veoma oprezni u objašnjavanju svojih rezultata, no smatraju da taj efekt ima veze sa stilom vođenja. Žene na vodećim pozicijama lakše surađuju s drugima i nisu toliko autoritativne koliko muškarci.

“U zemljama s mnogo unutarnjih sukoba, ljudi često traže signale da će osoba na vlasti surađivati s drugima, te da se neće ponašati diktatorski i brinuti samo o svojim osobnim ciljevima. Ženska rodna uloga simbolizira suradnju i osnaživanje marginaliziranih glasova”, kaže Nicholas Pearce, koautor studije.

Drugim riječima, rodni stereotipi u ovom slučaju čine žene vjerodostojnijima, a stvarne razlike u stilu vođenja mogu potvrditi ta očekivanja i pokazati se učinkovitijima u praksi. [V.U.]


Povezano