Objavljeno

Društveno aktivan vikend u Zagrebu

Ovog su se vikenda stanovnici Zagreba imali priliku družiti na nekoliko akcija koje su na različitim lokacijama pokrenule stranke i udruge u želji da osvježe svoje kvartove i omoguće ljudima da se povežu kroz aktivno djelovanje unutar svojih zajednica.

U subotu je stranka ZA GRAD organizirala akciju Kvartbilding, koja je okupila nekolicinu entuzijastičnih građana i građanki kraj zagrebačkog Doma Sportova s ciljem širenja informacija o problemima vezanim za njihove kvartove, ulice i parkove, te informiranjem građana/ki o promjenama koje se događaju u njihovim lokalnim zajednicama.

Tako su na licu mjesta posjetitelji/ce Kvartbildinga mogli/e dobiti uvid u popis malih komunalnih akcija svih četvrti i mjesnih odbora, te proučiti kolika je količina novaca potrošena na uređenje javnoprometnih površina, zelenih površina i igrališta, javne rasvjete, prostore mjesne samouprave  ili neke druge javne objekte i površine u njihovim kvartovima. Online popis malih komunalnih akcija možete proučiti ovdje.

Osim toga u sklopu Kvartbildinga bio je dostupan i pravnik koji je građanima/kama dijelio besplatne pravne savjete, a prisutne je posebno razveselio Društveni dućan koji funkcionira po principu razmjene te su mnogi ostavili odjeću i predmete koji im više ne trebaju, a zauzvrat su iz dućana odabrali nešto što im treba.

Šireći svijest i informirajući ih o obnovljivim izvorima energije, članovi/ce i aktivist/ce stranke ZA GRAD okupljenima su pripremili kavu i čajeve pripremljene na solarnom kuhalu, a oni razigranijeg duha okušali su se u hodanju po špagi, gumi gumiju i nogometu.

Iz stranke ZA GRAD rekli su da će ovakve akcije Kvart-bildinga svakako provoditi i u budućnosti,  jer smatraju kako je izuzetno važno da se građani i građanke informiraju o problemima koji postoje unutar njihovih lokalnih zajednica, te da se zajedno osnaže i djeluju kako bi što efikasnije riješili probleme za koje oni koji su za njih odgovorni, često nemaju sluha.

Paralelno se istoga dana u Voltinu održavala akcija TRAVOLTINO koja je okupila djecu i njihove roditelje ispred OŠ Voltino kako bi zajedničkim snagama uredili prostor oko škole i doma zdravlja. Djeca su pohodila vrtlarsku radionicu i mali tečaj urbane permakulture Zelenog klika! u sklopu kojega su uz pomoć roditelja posadila začinsko bilje u školskom vrtu, a zajedničkim su snagama obojili klupice u parku, te uredili žardinjere kraj doma zdravlja i u njih presadili cvijeće. Osim toga, roditelji i učitelji/ce su betonirali neke dijelove parka i napravili autić stazu, pri čemu su reciklirali/e automobilske gume koje su prenamijenili/e u dječje sprave za igru.

Posebno je zanimljivo bilo okupljanje raznih OPG-ova i udruga koje su u sklopu TRAVOLTINA organizirale Eko sajam na kojemu su posjetitelji/ce mogli nabaviti razno voće, povrće, zimnicu, sireve i ostale proizvode koji su nastali u domaćoj proizvodnji.

Za zabavu je bila zadužena udruga Razbibriga koja je izvela cirkusko žonglerski performans, a u akciji su također sudjelovali i studenti KSET-a koji su obavljali besplatne servise bicikala za sve one koji su na akciju došli na dva kotača.

Idućeg je dana, u Udruzi Vestigum održan sajam dječje odjeće, obuće i igračaka, na kojem su roditelji prodavali očuvanu odjeću, obuću, knjige, igračke i opremu za djecu ili ih pak kupovali po znatno povoljnijim cijenama.

Ovakve akcije, osim što čine naše kvartove ljepšima, a samim time i naše sugrađane sretnijima, također su iznimno dobar način međusobnog povezivanja i aktiviranja građana/ki u djelovanju unutar zajednica, stoga se svakako nadamo da će ovakvih inicijativa biti sve više!

Podsjećamo da smo prošle godine u suradnji s Udrugom ZORA započeli rad na projektu Moje mjesto u zajednici, u sklopu kojega smo proveli anketiranje na Trešnjevci-sjever kako bismo ustvrdili koji su najčešći problemi s kojima su ljudi susreću u svom kvartu. Nakon objave rezultata anketa koja nas očekuje uskoro, krećemo u akcije i kampanje kako bismo efikasno riješili stavke na području Trešnjevka-sjever koje građani i građanke smatraju najproblematičnijima.

Videogaleriju s Kvartbildinga i akcije TRAVOLTINO možete pogledati ovdje:

{gallery}kvartbilding{/gallery}


Povezano