Objavljeno

Drugi broj časopisa RAD. dostupan online

Udruga BRID uskoro izdaje treći broj časopisa o radnim pravima i suradnji RAD., a u međuvremenu je objavljena besplatna PDF verzija prethodnog broja.

U drugom broju (ukoliko dosad niste) možete saznati nešto više o sindikalnoj aktivnosti u Hrvatskoj. Koordinator Stožera za obranu sisačke Rafinerije Predrag Sekulić odgovara na pitanja o prvomajskom prosvjedu, a Mirela Bojić i Mijat Stanić ukazuju na značaj „referenduma svih referenduma“.

Intervju s glavnom urednicom portala Voxfeminae.net Gabrijelom Ivanov donosi pojedinosti istraživanja o radnim pravima u civilnom sektoru:

Pokazalo se da udruge imaju velikih problema sa zatvaranjem svojih financijskih konstrukcija; da radnici i radnice u udrugama imaju previše posla u odnosu na plaću. Takozvani burn out postao je gotovo pravilo – 56% ispitanika doživjelo ga je jednom ili nekoliko puta, što je značajan postotak.“

Temat broja sve su gori uvjeti rada u trgovini i slaba sindikalna organiziranost trgovačkih radnika:

„U trgovini je zbog krize u posljednjih pet godina izgubljeno oko 10.000 radnih mjesta, a poslodavci usto režu troškove gdje god stignu pa osim spomenutih plaća i neplaćenih sati na radnicima štede i tako da ih opterećuju sašto više poslova, što možemo i sami primijetiti kada, na primjer, posjetimo Todorićev Tisak pa vidimo da je preko noći postao i kopirnica i bankomat i pošta, a broj prodavača je ostao isti.“

Čitajte također o travanjskom prosvjedu kojim je Vlada pozvana na rješavanje problema dužnika u ‘švicarcima’, o opasnom restrukturiranju HŽ-a i prekinutoj industrijalizaciji Slavonskog Broda te znakovitosti 1. maja. Pregled svjetskih političkih zbivanja pokriva pregovore o TTIP-u, krizu radničkih prava u Makedoniji i aktivnost ljevice u Italiji, BiH, Srbiji, UK, Kanadi i Ekvadoru.

Povezano