Objavljeno

Dragana Kanjevac o Sonji Savić (dokumentarac)

Dragana Kanjevac redateljica je i scenaristica dokumentarnog filma ‘Sonja‘ o posebnoj ikoni jedne generacije, glumici Sonji Savić. U nedavnom intervjuu govori o snimanju koje je trajalo dvije godine, pokušaju da film ne bude biografski, kao i o činjenici da joj je osobno poznanstvo s glumicom odmoglo u stvaranju filma.

Njegovom projekcijom otvoren je 59. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, a redateljica se nada da će ga moći vidjeti i publika u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

U filmu se mogu naći iskazi same glumice, svjedočanstva njezinih kolega i prijatelja, kao i raznovrstan arhivski materijal o njenom autorskom djelovanju. Za potrebe snimanja, Dragana Kanjevac razgovarala je s redateljem Mišom Radivojevićem, glumcima Radom Šerbedžijom i Draganom Nikolićem, pjevačem Zoranom Kostićem iz kultne beogradske grupe Partibrejkers, te s mnogim drugim umjetnicima/icama.

Sonja Savić ostvarila je brojne zapažene uloge u filmovima kao što su ‘Una’, snimljenom prema istoimenom romanu Mome Kapora, ‘Mi nismo anđeli’, ‘Balkanski špijun’, ‘Davitelj protiv davitelja’, ‘Kako je propao rokenrol’, a među posljednjim ulogama bila je ona u seriji ‘Vratit će se rode’ iz 2008.

Sonja je umrla iste godine u svom stanu u Beogradu. Ostat će zapamćena po čuvenoj izjavi da je bila sretna kad je pronašla ljude koji su bili jednako nesretni kao ona. Kulturpunkt.hr /buka… [I.S.]


Povezano