Objavljeno

Domoljubna koalicija, SDP i HDSSB nisu ispoštovali “žensku kvotu”

Fotografija: Maja Šurina; tportal

Državno izborno povjerenstvo nedavno je upozorilo da će se kažnjavati predlagatelji kandidacijskih lista za parlamentarne izbore na kojoj ne bude minimalno 40 posto podzastupljenog spola, no unatoč upozorenju, Domoljubna koalicija i HDSSB zaostaju za propisanim pragom.

Naime, ukupan prosjek na listama Domoljubne koalicije u 10 izbornih jedinica iznosi 27,7 posto žena, dok je još porazniji podatak o HDZ-u – od ukupno 102 osobe koje su kandidirali, samo je 20 žena – zastrašujućih 19 posto.

Predsjednica HDZ-ove Zajednice žena “Katarina Zrinski”, Sanja Putica, o ženama na listama Domoljubne koalicije kaže da se ne slaže kako je broj premali, no da će na tome poraditi i dalje.

“Ponekad je odgovornost i na samim ženama koje se nisu dovoljno aktivirale. Neke žene su proaktivne i uspiju se probiti, a neke jednostavno ne žele. To je jedan od razloga. Nije odgovornost samo na vodstvu stranke”, dodala je.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, Branko Hrvatin, potvrdio je da će spomenute prijaviti nadležnoj pravobraniteljici i Državnom odvjetništvu te će biti kažnjeni iznosom od 50 tisuća kuna.

Ni SDP, odnosno koalicija Hrvatska raste, nije ostvarila kvotu od minimalno 40 posto podzastupljenog spola u X. izbornoj jedinici u kojoj broji samo 28 posto žena. Predsjednica Foruma žena SDP-a, Gordana Sobol opravdala se isjavivši da liste “ovise i o koalicijskim partnerima i da stoga ne može samo SDP biti odgovoran”. Nada se ipak da će “žene ući kao zamjene”, zaključila je. Libela/tportal


Povezano