Objavljeno

Dominikanke traže ukidanje potpune zabrane pobačaja

Foto: Sergia Galvan / Twitter

Prije gotovo dva tjedna dana, grupa prosvjednica podigla je kamp i prosvjeduje ispred Nacionalne palače, glavnog ureda predsjednika Dominikanske Republike. Prosvjeduju protiv potpune zabrane pobačaja te zahtijevaju izmjenu zakona kojom bi se dozvolio prekid trudnoće u slučaju ugroze života majke, malformacije ploda i silovanja ili incesta.

Povod prosvjedu bile su nedavne izmjene Kaznenog zakona kojima se kriminalizira femicid, zlostavljanje, korupcija i drugi zločini, no zabrana pobačaja je ostala nepromijenjena.

Dominikanska Republika je – uz Salvador, Nikaragvu i Honduras – jedna od četiri zemlje Latinske Amerike koja u potpunosti zabranjuje pobačaj, dok ga pojedine zemlje (Gvatemala, Paragvaj, Venezuela i Brazil) dozvoljavaju samo u izvanrednim slučajevima kao što su silovanje ili ugroza života trudnice.

Potaknute konačnom legalizacijom pobačaja u Argentini krajem prošle godine, prosvjednice su počele vršiti pritisak na vlast kako bi se odobrili izuzeci u kojima je pobačaj dozvoljen.

Aktualni dominikanski predsjenik Luis Abinader izrazio je slaganje s prijedlogom u ime održavanja javnog zdravlja, no svoj prijedlog nikad nije podnio Kongresu. [K.D.] Dominican Today…


Povezano