Objavljeno

Dodijeljene nagrade ‘ključna razlika’

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskog sustava, održana svečana dodjela nagrade ‘ključna razlika’ za raznolikost ljudskih potencijala.

Nagrade su dodijeljene u 4 kategorije, a dobitnici su PLIVA Hrvatska d.o.o. u kategoriji opće ravnopravnosti, odnosno poticanju raznolikosti zaposlenih, ACT Konto d.o.o. u kategoriji ravnopravnosti osoba s invaliditetom, Ernst & Young d.o.o. u kategoriji ravnopravnosti spolova, te CIKLOPEA d.o.o. u kategoriji dobne ravnopravnosti.

Dodjelu nagrada otvorio je ministar rada i mirovinskog sustava, Mirando Mrsić, koji je istaknuo da su tijekom 2013. godine zaposlene 1744 osobe s invaliditetom, što je najviše do sada u jednoj godini.

„Ponekad smo suočeni s predrasudama da netko ne može nešto napraviti – ono što je jedino sigurno je da pojedincu uvijek treba dati priliku da dokaže kako može napraviti sve isto kao i oni koji tu razliku nemaju“, istaknuo je ministar Mrsić te dodao kako unutar društveno odgovorne poslovne politike treba svakodnevno promovirati i ravnopravnost žena.

Lidija Hrastić-Novak, privremena ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom održala je prezentaciju noviteta koje donosi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, prvenstveno kvotnu obavezu za poslodavce.

Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova predstavila je istraživanje „Rodna uravnoteženost na upravljačkim razinama“ koje je ukazalo na napredak zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama, kao i na pozicijama članova upravnih i nadzornih odbora kao i predsjedavajućih pozicija u odnosu na 2011. godinu. Međutim, naglasila je da ta dinamika i dalje nije dovoljno brza kako bi se uhvatio korak s razvijenijim zemljama EU.

Nagrada ‘ključna razlika’ provodi se treću godinu zaredom, a cilj joj je prepoznati i promovirati poslodavce koji svojim kvalitetnim praksama potiču raznolikost u radnom okruženju i bore se protiv diskriminacije.


Povezano