Objavljeno

DIP prijavio stranačke liste koje nisu poštovale rodnu kvotu

Državno izborno povjerenstvo (DIP) obavijestilo je jučer Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova i Državno odvjetništvo o stranačkim listama koje nisu ispunile zakonom propisanu kvotu o najmanje 40% žena na izbornim listama, no ne žele komentirati procjene o novčanim kaznama koje bi mogli dobiti prekršitelji.

Povjerenstvo nije ovlašteno davati ‘procjene’ oko daljnjeg postupanja tijela kojima je upućena navedena obavijest, niti o eventualnom prekršajnom kažnjavanju izbornih sudionika koji nisu poštovali obvezu o uravnoteženoj zastupljenosti pripadnika/ca oba spola na listama, kazali su iz Povjerenstva nakon upita za procjene da bi HDZ, odnosno njegova Domoljubna koalicija, mogli biti kažnjeni sa više od pola milijuna kuna, a SDP i njegova koalicija sa 250 tisuća kuna, jer nisu poštovali propisanu zastupljenost.

DIP-ova obavijest potvrdila je da HDZ-ova Domoljubna koalicija nije ‘žensku kvotu’ poštovala ni na jednoj od 11 izbornih listi (deset u Hrvatskoj te u ‘dijaspori’), SDP-ova Hrvatska raste na pet (od deset), a HDSSB na dvije (od dvije) izborne liste. 

Manjak žena na čak devet lista imala je Autohtona Hrvatska stranka prava (A-HSP), na po dvije su liste ‘podbacili’ koalicija Naprijed Hrvatska Ive Josipovića i Narodne stranke reformista te Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP), a ‘samo’ na jednoj koalicija Hrvatske kršćanske demokratske unije, Hrvatske demokratske stranke i nacionalnih demokrata.

Političke stranke i drugi ovlašteni predlagatelji/ce dužni su na kandidacijskim listama za izbor zastupnika/ca poštivati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca, podsjeća DIP i navodi da Zakon o ravnopravnosti spolova propisuje da će se oni koji ne poštuju to načelo kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 50.000 kuna. 

DIP također podsjeća kako je u svom priopćenju iz listopada upozorio da se na parlamentranim izborima 8. studenoga 2015. mora osigurati zastupljenost žena i muškaraca na stranačkim i neovisnim listama u visini od 40%. 

“Odlukom i Rješenjem Ustavnog suda od 24. rujna (…) ukinut je dio odredbe članka 21.a st. 2. Zakona o izborima zastupnika koja glasi: „Lista na kojoj nije zastupljeno najmanje 40 posto pripadnika svakog spola nije pravovaljana“. 

Međutim, i nadalje ostaje na snazi članak 35. Zakona o ravnopravnosti spolova koji propisuje novčanu kaznu od 50.000 kuna za prekršaj ako prilikom predlaganja lista kandidata/kinja za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, predlagatelji ne poštuju načelo o uravnoteženoj zastupljenosti pripadnika oba spola utvrđeno člankom 15. st. 2. Zakona o ravnopravnosti spolova”, naglašava DIP. HINA


Povezano