Objavljeno

Feministički vodič za flertovanje

Nigerijsko-američka spisateljica Jarune Uwujaren, suradnica portala Everyday Feminism, sastavila je popis od šest jednostavnih savjeta namijenjenih straight muškarcima objašnjavajući granice koje pri uspostavljanju kontakta i razgovora s drugom osobom ne smiju prijeći.

Osoba ne mora biti narcisistička, agresivna i loše tretirati žene da bi bila smatrana odbojnom. Može biti bilo kojeg spola ili seksualne orijentacije, dobronamjerna ili stvarati atmosferu nesigurnosti i neugode. U našem društvu prihvatljivije je za muškarce da se tako ponašaju, pa su socijalne norme i očekivanja povezana s flertom i upoznavanjem sa ženama fokus ove liste, no savjete mogu slijediti svi.

1. Čitajte govor tijela

Žene često postavljaju granice neverbalno, govorom tijela koji nas stavlja na određenu udaljenost (slušanje glazbe i čitanje knjige česti su znakovi). Ukoliko želite prići, pristojno je upitati osobu da li joj to odgovara, nešto jednostavno poput: „Hej, želim razgovarati s tobom, ali ti ne želim smetati. Da li želiš pričati?“ Ukoliko stavi glazbu glasnije, njen je odgovor ne, iako to nije verbalizirala. Osmijeh se također često protumači kao znak interesa, no može imati više uzroka koji nisu povezani s flertom, stoga treba slijediti i ostale savjete.

2. Slušajte što govori

Princip: ne znači ne, primjenjiv je osim u seksu i u razgovoru. Ukoliko je žena pristojna, no odbije vam dati svoj broj, izaći s vama van ili slično, ne znači da je trebate nastaviti nagovarati. Prijateljsko ponašanje ponekad znači samo to i ništa više, a njen izbor morate poštovati.

3. Nemojte slijediti ili uporno gledati u osobu, zastrašujuće je

Ukoliko nekome želite prići, pokušajte je ne gledati upornim, dugim pogledom. Ne može vam čitati misli i znati što želite od nje, te će se  vjerojatno osjećati neugodno. Isto pravilo odnosi se na hodanje za njom ili slijeđenje bilo kog oblika. Ukoliko joj želite prići, neka vas primijeti s udaljenosti, tako će se smanjiti osjećaj da je „uhvaćena na prepad“.

4. Nemojte pretpostaviti da ćete joj se svidjeti ako je poštujete

Žene neće imati romantične osjećaje prema svakom muškarcu koji ih tretira kao ljudsko biće, a poštovanje je jedno od osnovnih ljudskih prava. Poštovanje nije nov način kako je zavesti, već obična pristojnost.

5. Nemojte pretpostaviti da želi vašu pažnju ako je atraktivno odjevena

Žene nose grudnjake, potpetice, kratke suknje, jaču šminku, stvari koje često povezujemo sa seksom iz mnogo razloga. Osjećaju se ugodno tako, želi privući pažnju određene osobe koja im se sviđa, vole sebe takve… Lista je beskrajna i ne možete znati zašto je odabrala tako izgledati, pa nemojte pretpostaviti da to radi da bi se vama svidjela.

6. Nemojte shvatiti osobno ukoliko vas odbije

Žensko je tijelo često vidljivo i privlači pažnju, komentare i muškarce koji ženi žele prići, a neke se ograđuju od takvih oblika uznemiravanja, npr. slušanjem glazbe u javnosti. Ukoliko vas odbije, razlozi mogu biti osobni i sasvim nepovezani s vama, možda se jednostavno ne osjeća ugodno u javnim situacijama.

Ignoriranje prvih granica koje žena postavi može voditi ignoriranju većih granica koje postavi kasnije, pa je prva razina kontakta jako bitna. Ukoliko ih postavi, poštujte ih, a ako vidite nekog od svojih prijatelja da to ne čini, razgovarajte s njim ili mu pokažite ovaj članak.

Kršenje granica koje osoba postavi vodi k uznemiravanju i zlostavljanju, a prema navodu Libele, gotovo polovica tužbi za zlostavljanje žena u Hrvatskoj povezana je sa spolnim uznemiravanjem i zlostavljanjem žena na poslu. Osim fizičkog, ostali oblici su: verbalno uznemiravanje, nagovaranja, prijetnje, ucjene. Ukoliko ste sami žrtva nekog od ovih oblika ponašanja za podršku i informacije možete se obratiti međunarodnom projektu Project Hollaback koji djeluje i u Hrvatskoj. [M.M.] Everyday Feminism…


Povezano