Objavljeno

Dina Rončević: Nepoželjna snaha

Dina Rončević i njezine asistentice provele su vikend u prostorima Kocke i rastavljale mašinu Ranaulta 4. Kroz proces dekonstrukcije upoznale su neke od osnovnih dijelova automobila i na vrlo konkretan način saznale kako izgledaju njihovi spojevi.

Fizički posao, kojega ovaj rad podrazumijeva, djevojkama je omogućio da nauče kako svojim tijelima ili alatom svladati zadatke za koje je potrebna fizička snaga. Teoretski su pak dio prošle tek u osnovama, svladale bazične elemente automobila i naučile ponešto o njihovoj funkcionalnosti.

Ključni djelovi mašine, kao i dokumentacija samog procesa rada, postavljeni su u galeriji Praktika u splitskom klubu Kocka od 4. ožujka, a izložba ostaje otvorena do 13. ožujka svakim danom od 18 do 22 sata.

Dina Rončević multimedijalna je umjetnica i filmska animatorica koja se kroz različite medije bavi temom socijalno konstruiranog rodnog identiteta u radovima koji su često performativnog karaktera. Završila je odjel tekstila u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu te 2010. diplomirala na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 2009. završila je profesionalnu prekvalifikaciju za automehaničara u Elektrostrojarskoj obrtničkoj školi u Zagrebu te tečaj Centra za ženske studije, a cjelokupno iskustvo sažela je u diplomski rad koji je predstavila na prvoj samostalnoj izložbi u Zagrebu 2010. Kao umjetnica je sudjelovala na brojnim izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu, a kao lutka animatorica radila je na više filmskih ostvarenja u tehnici stop i lutka animacije.

Autori foto i video dokumentacije ove izložbe su Tihana Mandušić i Goran Škofić.

Nepoželjna snaha treća je izložba iz ciklusa NMG @ PRAKTIKA koji prezentira mlade novomedijske umjetnike u organizaciji i produkciji udruge MAVENA i Koalicije udruga mladih, uz financijsku pomoć Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture RH, HAVC-a i Grada Splita, te logističku ispomoć MKC-a i CIOS-a.

Dinin profil možete pogledati ovdje.


Povezano