Objavljeno

Dekan Previšić podnio prijavu protiv Branke Galić i Nadežde Čačinovič

Dekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Vlatko Previšić podnio je kaznenu prijavu protiv profesorica Branke Galić i Nadežde Čačinovič zbog “organiziranja nelegalnoga nastavka sjednice, uspostavljanja paralelnoga sustava upravljanja fakultetom te ometanja rada i narušavanja ugleda institucije”.

O podnošenju kaznene prijave dekan Previšić izvijestio je priopćenjem djelatnike i studente Filozofskoga fakulteta te širu javnost, što je u petak i potvrdio Hini. U priopćenju se osvrnuo na sjednicu Fakultetskoga vijeća, održanu 14. srpnja 2016. godine koja je, kako je naveo, “bila regularno zaključena, a dvije članice Vijeća – prodekanica prof. dr. Branka Galić i prof. dr. Nadežda Čačinovič, nezadovoljne ishodima sjednice i s namjerom da se prijekim putem isfrorsira smjena dekana fakulteta, organizirale su nelegalni i protustatutarni nastavak sjednice. Tom je prilikom napravljen čak i zapisnik ilegalnog skupa koji je profesorica Čačinovič vlastoručno potpisala i urudžbirala”.

Dekan Previšić istaknuo je: “kao dekan, a u uvjerenju da je posrijedi afektivna reakcija na nepoželjan ishod sjednice, nisam poduzimao nikakve mjere zaštite legalnoga i statutarnoga funkcioniranja fakulteta”. Međutim, dodao je Previšić, nakon što je 5. rujna 2016. s piratske internetske adrese (filozofski.mail@gmail.com) članovima Fakultetskoga vijeća, ali i svim zaposlenicima i studentima Filozofskoga fakulteta, stigao dopis kojim se od članova vijeća traži da “odgovorom na e-mail adresu verificiraju konačnu verziju zapisnika”, postalo je jasno da je riječ o promišljenom i organiziranom djelovanju radi uspostavljanja protustatutarnoga paralelnog sustava upravljanja fakultetom”.

U priopćenju je Previšić izvijestio kako se u priloženu zapisniku ilegalnoga nastavka sjednice navodi da je “nastavkom sjednice predsjedavala prodekanica Branka Galić na čiji je prijedlog Vijeće jednoglasno odlučilo da postupak razrješenja dekana vodi prof. dr. Nadežda Čačinović kao najstarija članica Vijeća”. “Da je prof. dr. Nadežda Čačinovič preuzela uzurpatorsku funkciju na koju je ‘izabrana’ potvrđuje ne samo njezino sudjelovanje u radu ilegalnoga nastavka sjednice nego i potpis koji je stavila na zapisnik”, istaknuo je Previšić.

Dekan zagrebačkoga Filozofskog fakulteta ustvrdio je kako je “dopis koji su organizatori paralelnoga sustava upravljanja fakultetom uputili svim djelatnicima i studentima Filozofskoga fakulteta izazvao zbunjenost i ogorčenje velikoga broja kolegica i kolega koji su zatražili poduzimanje energičnih mjera protiv onih koji dovode u pitanje zakonito i statutarno funkcioniranje fakulteta, bezobzirno narušavaju norme akademskog ponašanja i ugled institucije”.

“Ovim putem želim obavijestiti djelatnike i studente fakulteta kao i širu javnost da sam kao odgovorni čelnik ustanove podnio kaznenu prijavu protiv djelatnica Filozofskoga fakulteta prof. dr. Branke Galić i prof. dr. Nadežde Čačinovič zbog organiziranja nelegalnoga nastavka sjednice, zbog uspostavljanja paralelnog sustava upravljanja Fakultetom te ometanja rada i narušavanja ugleda institucije. Prijava je istodobno podnesena i stegovnom i etičkom tijelu Fakulteta”, zaključio je dekan Filozofskoga fakulteta Vlatko Previšić. HINA…


Povezano