Objavljeno

Dana Budisavljević, Maša Kolanović i Andriana Škunca među dobitnicama nagrade Vladimir Nazor za 2019.

Foto: Vladimira Spindler

Odbor Nagrade „Vladimir Nazor“ pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 8. lipnja 2020. godine, donio je odluke o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu u području književnosti, glazbe, arhitekture i urbanizma, filmske i kazališne umjetnosti te likovnih i primijenjenih umjetnosti.

Godišnja nagrada dodjeljuje se umjetnicima za najbolja umjetnička ostvarenja koja su bila objavljena, izložena, prikazana ili izvedena tijekom protekle godine, kao i grupi umjetnika za kolektivna umjetnička ostvarenja. Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim umjetnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji je stvaralački put zaokružen, a djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.

U kategoriji filmske umjetnosti, Dani Budisavljević dodijeljena je godišnja nagrada za režiju filma Dnevnik Diane Budisavljević, dok je Vera Zima dobila nagradu za životno djelo.

Andriana Škunca primila je nagradu za životno djelo u kategoriji književnosti, a Maša Kolanović godišnju nagradu za zbirku priča Poštovani kukci i druge jezive priče.

U području kazališne umjetnosti, nagrada za životno djelo je dodijeljena Heleni Buljan, a godišnja nagrada Jadranki Đokić za uloge Nastasje Filipovne u predstavi Idiot F. M. Dostojevskog i Maše u predstavi Tri sestre B. Jelčića.

Ostali dobitnici i dobitnice:

Arhitektura i urbanizam: Ivan Čižmek (životno djelo) i Studio 3LHD (godišnja nagrada za projekt Urania),

Glazba: Valter Dešpalj (životno djelo) i Ivan Repušić (godišnja nagrada za koncert Fuoco di gioia),

Likovne i primijenjene umjetnosti: Mihajlo Arsovski (životno djelo) i Mirjana Vodopija (godišnja nagrada za izložbu Lutajući krajolik).


Povezano