Objavljeno

Mladoj ilustratorici Agati Lučić priznanje na Sajmu dječje knjige u Bolonji

Sajam dječje knjige u Bologni mjesto je gdje se dodjeljuju međunarodne nagrade u svijetu dječjeg izdavaštva, a Bologna Ragazzi jedna je od najprestižnijih nagrada u dječjem izdavaštvu. Jednu od ovogodišnjih posebnih pohvala, javlja Vizkultura, osvojila je mlada hrvatska umjetnica Agata Lučić za slikovnicu Ogledalo bez mana u izdanju nakladnika Mala zvona iz Zagreba.

“Ovom knjigom želim približiti ideju o pozitivnom poimanju vlastitog izgleda. Oslanjanjući se na svoje iskustvo, igrajući se stereotipima, naglašavam tjelesne ‘nesavršenosti’ te potičem na njihovo prihvaćanje,” kazala je autorica.

Internacionalni žiri nagrade, sastavljen od niza grafičkih dizajnera/ica te urednika/ca i izdavača/ica, je o Agatinoj slikovnici rekao: 

Ova je knjiga izraz tinejdžerske tjeskobe u doba selfija, doba u kojem je pametni telefon postao ogledalo. Neželjene dlačice i prištići tu se pretvaraju u umjetnost na putu koji vodi do prihvaćanja sebe. Razbijajući tradicionalne koncepte umjetničkim sredstvima, služeći se linijama i bojama, knjiga potiče na autorefleksiju i dovodi u pitanje standardizaciju ljepote u zapadnom društvu.

Ponekad neugodne, slike izvlače na površinu naše iskrivljene konstrukcije ljepote, dlake na tijelu postaju samostalan lik. Vrlo reduciran tekst i pametna tipografija ponekad ispunjavaju cijelu duplericu, a ponekad se na stranici nalazi samo jedna riječ. Tako tekst dobiva prostor za odjek govora o sebi, a duplerice ne pretvaraju pojedinačne slike samo u portrete, nego u tijela, fragmente tijela, a onda i knjiga postaje tijelo. Na jednoj stranici tijelo izlazi iz okvira, otvarajući novu perspektivu ženstvenosti i ljepote.


Povezano