Objavljeno

Fond za druge dodijelio nagrade “Nada Dimić” i “Vesna Kesić”

Učenice i učenici Prve riječke gimnazije

U četvrtak, 6. srpnja 2023. dodijeljene su nagrade “Nada Dimić” i “Vesna Kesić” u organizaciji udruge Domino i Fonda za druge.

Nagrada Nada Dimić dodjeljuje se jednoj ili više osoba ili kolektivnoj inicijativi koje su svojim djelom i javnim angažmanom ostavile važan trag u javnom, kulturnom i društvenom djelovanju, a čije su originalne, inovativne i provokativne prakse motivirane kritikom vladajućih odnosa u društvu i doprinosom promjenama ekonomskih, socijalnih i etičkih u prostoru u kojem djeluju. Nagradom se odaje priznanje onima koji se odupiru sve snažnijem sužavanju građanskih sloboda.

Nagradu je osnovao i dodjeljuje Fond za druge, koji su pokrenuli Bruno Isaković i Zvonimir Dobrović 2017. s ciljem podrške umjetnosti, aktivizma i poticanja solidarnosti i građanske odgovornosti. Fond za druge želi svojim aktivnostima doprinositi razvoju društva temeljenog na građanskoj jednakosti, umjetničkoj slobodi i prihvaćanju različitosti.

Žiri Fonda za druge u sastavu Barbara Blasin, Danka Derifaj, Sanja Despot, Snježana Pavić, Tamara Opačić te Bruno Isaković i Zvonimir Dobrović, odlučio je da se jedna “Nada Dimić“ dodjeljuje dramaturgu i aktivistu koji promiče prava trans osoba Espiju Tomičiću, a da drugu „Nadu Dimić“ dobivaju i ravnopravno dijele Tinka Kalajžić te učenici i učenice Prve riječke gimnazije, koji su se okupljeni oko predmeta “Škola i zajednica” s učiteljicom Helenom De Karinom snažno angažirali oko položaja migranata u Rijeci.

Nagrada se sastoji od kamene ulične kocke (kaldrme), onakve kakvima su popločane gradske ulice, kao simbola pučkog otpora, ali i kao simbola stvaranja kamenih blokova snažnije međuljudske povezanosti i međusobne podrške. Drugi je dio nagrade novčani i iznosi 1000 EUR po nagradi. Espi Tomičić je svoj novčani dio nagrade proslijedio udruzi f420 koja stipendira studente slabijih imovinskih mogućnosti, Tinka Kalajžić je proslijedila svoj dio volonterima okupljenima oko Isusovačke službe za izbjeglice, dok su učenici iz Rijeke svoj novčani dio ostavili sljedećoj generaciji polaznika predmeta „Škola i zajednica“.

Dodijeljena je i nagrada Vesna Kesić za hrabro, otvoreno, kritičko novinarstvo, nemilosrdno prema moćnicima i nasilnicima bilo koje vrste, kojom zazivamo ono što je ime Vesne Kesić u novinarstvu značilo. Ovogodišnji dobitnik nagrade Vesna Kesić za novinarstvo je Hrvoje Šimičević, koji je odlučio donirati dio svoje nagrade fAKTIV-u za organizaciju Noćnog marša.


Povezano