Objavljeno

CLITERACY, 100 prirodnih zakona

CLITERACY, 100 prirodnih zakona je medijska instalacija umjetnice Sophie Wallace koja istražuje određeni paradoks: globalnu opsesiju seksualizacijom ženskih tijela u svijetu koji je nepismen kada je riječ o ženskoj seksualnosti.

CLITERACY je novi način govora o nacionalnosti, seksualnosti, ljudskim pravima i tijelu. Projekt otkriva pristranost znanosti, prava, filozofije, politike, mainstreama i čak feminističke rasprave i svijeta umjetnosti koji su prožeti ženskim tijelom kao subjektom. Korištenjem teksta kao forme, CLITERACY istražuje konstrukciju ženskog tijela kao pasivnog receptora.

Projekt proziva lažno znanje znanstvenika koji su se opirali ideji jedinstvenog, autonomnog ženskog tijela i smatrali da je ženska anatomija samo obrnuta muška, te da je reprodukcija dostojna istraživanja, dok ženska seksualnost nije.

U posljednjih deset godina došlo je do ogromnih znanstvenih otkrića u razumijevanju klitorisa. Klitoris je eksponencijalno veći i složeniji nego što se obično misli. Ono što mi smatramo klitorisom, samo je “vrh ledenog brijega”. Iako je ovo otkriće kasno otkriveno, problem globalnog ILLCITERACY je istaknuti veći problem vezan uz žensko tijelo: i cis i trans žene konstruirane su od strane muškaraca s lažnim informacijama, u cilju kontrole i unutar kulture koja definira ženstvo kao inferiorno, a ženske spolne organe kao tabu.

CLITERACY osvještava kako moć oblikuje znanje, često kroz korištenje vizualnog, u svrhu društvene kontrole. Instalacija se sastoji od zida po kojem su ispisani “prirodni zakoni”, te niz plakata koji se čitaju kao definicije iz rječnika ili političke parole. Očito, Wallacin medij je tekst.

Wallace koristi jezgrovite fraze, razne veličine i boje kako bi naglasila svoje riječi. Zakoni su razni, poput broja 81.: “DA klitoris”, ali također obuhvaćaju činjenice, izjave, pitanja i argumente. Na primjer “Postoji 8000 živca u vrhu klitorisa”, objašnjava broj 13. “SEX je kada se stimulira klitoris i doživi orgazam” kaže broj 85. Broj 93 pita: “Tko je svetac klitorisa?” Naposljetku, svi zakoni se mogu sažeti u broju 34:” Naši zahtjevi su jednostavni – orgazam za sve!”

“Ženska tijela još uvijek su tabu, manjkava, odvratna, sramotna. Htjela sam napasti fetišizaciju reproduktivnog seksa. Problem užitka proizlazi iz tih bračnih problema uvredljive ženstvenosti i seksa s penisom u središtu čina, gdje ženska tijela nisu ništa drugo do priključaka za muškarce”, izjavila je Wallace koja rješenje smatra obrazovanje: jezična preciznost, realna očekivanja i samopouzdanje da tražimo ono što svatko zaslužuje – seksualni užitak! [A.L.] Bitchmagazine/SophiaWallace…


Povezano