Objavljeno

Civilno partnerstvo istospolnih osoba omogućeno u Italiji

Donji dom talijanskog parlamenta u srijedu je donio povijesni zakon o civilnom partnerstvu čime je Italija prestala biti posljednja zapadnoeuropska nacija koja nije dopuštala istospolne zajednice. 

Prije konačnog glasanja, vladi premijera Mattea Renzija donji dom je izglasao povjerenje, čime je i otvoren put za prihvaćanje ovog zakona, koji je dobio podršku 372 zastupnika/ca, dok ih je 51 bilo protiv, a 99 suzdržano.

U veljači je prijedlog zakona o istospolnom civilnom partnerstvu odobrio i gornji dom, Senat.

Italija je bila posljednja od velikih zemalja zapadne Europe koja nije imala zakon o civilnom partnerstvu, kojemu se protive konzervativne oporbene stranke i Katolička crkva. 

Nakon jučerašnjeg glasanja u parlamentu nekoliko stotina LGBTI aktivista/kinja slavilo je, dok je nekoliko konzervativnih političara reklo da će u danas najaviti kampanju prikupljanja potpisa za referendum protiv tog zakona.

Nadbiskup Sicilije Michele Pennisi izrazio je neslaganje u intervjuu za dnevnik La Repubblica ustvrdivši da velik dio zemlje ne želi taj zakon i da je njegove nametanje “oblik puzajućeg fašizma”.

Čelnik tvrdolinijske Sjeverne lige Matteo Salvini pozvao je gradonačelnike svoje stranke da bojkotiraju zakon, a kandidat desnog centra na lokalnim izborima u Rimu 5. lipnja Alfio Marchini rekao je da će odbiti sklapati homoseksualna civilna partnerstva.

Zakonom o civilnom partnerstvu osoba istog spola tim se zajednicama daju slična prava kao i vjenčanim parovima, u nasljeđivanju, stanovanju, mirovini, pravo na posjete u bolnicama, moralnu i materijalnu recipročnu obvezu pomaganja partnera, boravišnu dozvolu za partnera koji je strani državljanin, mogućnost uzimanja prezimena partnera.

Na veliku žalost udruga za prava LGBTI osoba koje smatraju da je za njih ipak “čaša napola prazna”, premijer Renzi je morao popustiti pred svojim partnerima desnog centra u veljači i povući mogućnost posvajanja izvanbračne djece partnera u istospolnoj zajednici kao i vrlo simboličnu prisegu na vjernost. HINA…


Povezano