Objavljeno

Četvrti dan umjetničke akcije ‘7 dana za ženu’

Umjetnička akcija “7 dana za ženu” nastaje kao reakcija na katoličku molitvenu inicijativu “40 dana za život”, koja se u razdoblju korizme po četvrti puta provodi u dvadesetak hrvatskih gradova. Akcija se izvodi na različitim lokacijama u Rijeci u razdoblju od sedam dana uoči Međunarodnog dana žena, odnosno od 2. do 8. ožujka, u terminu od 11 do 12 sati, a danas je održana na Jadranskom trgu.

Poput inicijative “40 dana za život”, akcija ‘7 dana za ženu’ koristi formu mirnog protesta, no umjesto u svrhu “spašavanja života” i “zaustavljanja pobačaja”, “molitvu” usmjerava prema “spašavanju žena od nametnute krivnje” i “zaustavljanju seksualnog zlostavljanja žena”.

“Ovo je reakcija na rad inicijative 40 dana za život i vezana je uz Međunarodni dan žena. Želi se ukazati na probleme s kojima se žene susreću u svim aspektima života”objašnjava vizualna umjetnica i inicijatorica ove akcije, Milijana Babić.

“Aproprijacijom njihove strategije – kroz mirni protest i “molitvu”, odnosno stajanje s natpisima koji problematiziraju položaj žena u društvu, okrećemo se akciji za spasenje njihovih života”, dodaje Babić.

Prvog dana akcije, u srijedu 2. ožujka, sudionici/e su se okupili ispred Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka, u neposrednoj blizini grupe molitelja iz inicijative “40 dana za život”. Adresanti ovog protesta su državne institucije, a akcija je svojevrstan apel za zaštitu ženskih prava, kojima pod svijetlom aktualnih događanja u Hrvatskoj prijeti ozbiljna opasnost.

Organizatori/ce pozivaju zainteresirane da se pridružite završnom danu akcije kao sudionici i publika, 8. ožujka od 11 do 12 sati ispred Gradske uprave na Korzu.

Rad je realiziran u produkciji Drugog mora, u suradnji s SOS telefonom – Grad Rijeka te građankama i građanima Rijeke.


Povezano