Objavljeno

Češka: LGBT osobama u životnom partnerstvu omogućeno individualno posvajanje djece

Češki Ustavni sud je odbacio zakon koji pojedinom članu/ici homoseksualne zajednice u registriranom partnerstvu brani posvajanje djece. Sud takvu zabranu drži diskriminatornom budući da je pojedincima/kama koje ne žive u registriranom partnerstvu posvajanje bilo dozvoljeno.

Ipak, odluka suda nije omogućila lezbijskim i gej parovima da posvajaju djecu kao par, već je to isključivo dozvoljeno pojedincu/ki.

“LGBT osobe su u Češkoj i dalje građani/ke drugug reda”, kazao je povodom odluke Jan Kozubik, aktivist organizacije za LGBT prava PROUD.

Parlament je 2006. odobrio zakon koji homoseksualnim parovima omogućuje službenu registraciju partnerstva te pravo na nasljeđivanje i medicinsku skrb, kakvo uživaju heteroseksualni parovi u braku. Iako je zakon omogućio registraciju partnerstva, brak i dalje nije dozvoljen.

Nakon odluke Ustavnog suda češki ministar za ljudska prava Jiri Dienstbier obećao je predložiti amandman Zakonu o civilnom partnerstvu kojim bi LGBT parovima bilo omogućeno posvajanje, kao i posvajanje partnerovog djeteta.

Prema podacima iz svibnja 2015. godine, gotovo 60% Čeha/inja slaže se da bi LGBT osobe trebale imati pravo posvojiti dijete svog partnera/ice, dok ih oko 50% podržava mogućnost da stupe u brak. NBC/France24


Povezano