Objavljeno

Catherine Samba-Panza, prva predsjednica Srednjoafričke republike

Gradonačelnica Banguia, Catherine Samba-Panza (59), u ponedjeljak je, u drugom krugu izbora, pobijedila protukandidata Desirea Kolingbu i tako postala prva žena na čelu Srednjoafričke republike.

Primarni zadatak Samba-Panze kao predsjednice SAR-a u prijelaznom razdoblju, bit će zaustaviti etnički sukob manjinske populacije muslimana i većinskih kršćana, zbog kojeg je gotovo milijun stanovnika moralo napustiti svoje domove.

Ovo nije pošlo za rukom muslimanskom lideru Michaelu Djotodii, koji je pod pritiskom regionalnih vođa i bivše kolonijalne sile Francuske, ostavku podnio 10. siječnja. Djotodia je na vlast došao u ožujku 2013., a u kontinuiranim sukobima kršćanske milicije (anti-balaka) i muslimanskih pobunjenika (ex-Seleka), samo je u prosincu, živote izgubilo oko 1,000 ljudi.

Iako se činilo da su sukobi oslabili nakon što je podnio ostavku, u nedjeljnom napadu, skupina kršćana ubila je dva muslimana i zapalila njihova tijela u glavnom gradu, a sukobi jačaju na sjeveru i sjeverozapadu zemlje.

U svom pobjedničkom govoru, predsjednica se obratila sukobljenim stranama, zagovarajući prestanak nasilja: „Pozivam svoju djecu, osobito anti-balake, da spuste oružje i prekinu sukobe. Isto vrijedi i za ex-Seleke – oni se ne trebaju bojati. Ne želim da se govori o ubojstvima. Od danas sam predsjednica svih građana, bez izuzetka.“

Samba-Panza uspješna je poslovna žena, a iako je kršćanka, smatra se politički neutralnom, zbog čega su ju obje strane prihvatile kada je predložena za gradonačelnicu Banguia.

Trenutno oko 4,000 afričkih trupa i 1,600 francuskih trupa pomaže okončanju nasilja, a ministri vanjskih poslova zemalja EU, odlučili su ih poduprijeti s dodatnih 500 trupa. [Ž.V.] BBC


Povezano